Skatebyen Fredrikstad

Skating er frihet, og Fredrikstads skatemiljø er åpent for alle.

Skatebyen Fredrikstad
Skateboard Klubb Rullebrett Utgivelse: Sommer 2015 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Det er avhengighetsskapende, sier Jørn-Henning Roos og ser på sine skatefrender som suser rundt i skateparken på Steffensjordet. – Det er spenning og avkobling på samme tid.

Byens flotte anlegg

Fredrikstad er et bra sted å være skater nå. I fjor høst åpnet både den nye innendørs storstua på Lisleby, som er et 1000 kvm stort anlegg med ramper og bowl i tre, og skateparken på Steffensjordet. Sistnevnte er et anlegg i betong med en rekke finesser og utfordringer for rullebrettkjørerne. Begge anleggene er bygd av kommunen i samarbeid med klubben. Innendørshallen har skaterne selv lagt ned utallige dugnadstimer i.

– Blant skaterne er det mange nevenyttige folk, forteller Jørn-Henning Roos, som for tiden er styreleder i Østfold Rullebrettklubb. Den tre år unge klubben er samlingspunkt for miljøet, som har eksistert i mange år.

Østfold Rullebrettklubb er til gangs en klubb i sentrum. Kanskje mer enn noen andre av byens innbyggere bruker skatere byrommet til å utfolde og utforske sin lidenskap. Der vi andre ser på rekkverk, trapper, benker og fortauskanter som døde gjenstander med klart definerte funksjoner, ser skaterne muligheter for å øve triks og tøye egne grenser.

21 skate02

Åpent og positivt miljø

Jørn-Henning Roos avliver myten om at skatere er skumle typer bak store hettegensere og skyggeluer. Mange av dem som bruker år av livet sitt på et rullebrett, ender opp med et kreativt yrke som arkitekt, grafiske designer eller filmskaper. Skatingen har bokstavelig talt lært dem å se verden fra en annen vinkel.

– Skatere er fine folk, det er et godt samhold i miljøet. Fordelen med skating er at her konkurrerer man bare med seg selv. Det er ikke et lag man må kjempe for å være med på. Vi oppmuntrer og inspirerer hverandre, sier Roos, og legger til: – Uansett hvor i verden man er, er det et skatemiljø med hyggelige folk man kan oppsøke.

Blant dem som stikker innom betongparken, er mangfoldet stort.

– Her er det alt fra gutter og jenter på 4–5 år som prøver seg for første gang, til venninnegjenger og gamle gutter i femtiåra som har tatt opp brettet på nytt etter at parken åpnet, sier Roos.

Man trenger absolutt ikke være medlem av klubben for å prøve seg i snakerunen på Steffensjordet eller besøke innendørshallen i Tomteveien. Alle er velkommen uansett alder og ferdighetsnivå.

21 skate07

Øve, øve

Til den som ønsker å prøve seg på rullebrett for første gang, har Jørn-Henning Roos følgende råd:

– Ta fram brettet og prøv. Følg ditt eget tempo, og øv deg opp etter hvert. Gjør det sammen med folk som er bedre enn deg selv, så du har noe å strekke deg etter. Vær klar over at det krever selvdisiplin og utholdenhet, det kan ta et par år før man i det hele tatt lærer seg triks. Og, viktig: Skatere under 16 år bør bruke hjelm.

Neste gang du går forbi noen som streetskater i rådhustrappa, kan du legge merke til de små triksene: Brettet som snurrer rundt. To føtter som svever støtt. En brettkant mot trappetrinn.

Men vær advart. Kan hende du får lyst til å prøve selv.

21 skate04

Skateanlegg i Fredrikstad

Betongparken på Steffensjordet

  • åpnet høsten 2014
  • består av en snakerun (buktende bane), bowl (lukket ”grop” med høye kanter) og street-område (elementer fra gatemiljø, som rekkverk, benker og trapper)
  • bygget på oppdrag fra Fredrikstad kommune av firmaet Betongpark, som er spesialister på skateanlegg i betong

Skatehallen på Lisleby (Tomteveien)

  • åpnet høsten 2014
  • 1000 kvm med ramper, bowl og street-område
  • åpen kl. 16–21 på hverdager og 14–18 lørdag og søndag, september–mai
  • inngang kr 50,– (30,– for medlemmer)
  • driftes av Fredrikstad kommune

Arrangementer i sommer

25. juni: Ungdommens dag under Glommafestivalen. Skatekonkurranse i betongparken. Konsert med Jaa9 & OnklP.

31. juli–2. august: NM i skateboard, i betongparken. 1000–1500 involverte, inkludert skatere, støtteapparat og sponsorer. Skating i verdensklasse.