Skuddsikker

Den som skal treffe en blink 100 meter unna, må være stø på hånda.

Skuddsikker
Ungdom Skytterlag Klubb Fredrikstad marka Bjørndalen Åsebråten Idrett Sport Utgivelse: Høst 2016 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Nederst i Bjørndalen, øst for 2. dam, kan det fra våren til høsten høres skuddsalver enkelte dager i uka. Mellom solide og tilgrodde voller og gjerder, og bak en diskret utformet standplass, ligger skytebanen til Fredrikstad skytterlag. Faktisk er dette den eneste skytebanen i landet som befinner seg innenfor en lysløype.

26 fredrikstad skytterlag 2

Vital 156-åring

Flere ganger i uka samles unge og eldre, gutter og jenter, damer og menn, for å sikte seg inn på blinken. Til å være byens eldste idrettsforening holder skytterlaget seg godt. Foreningens kronjuvel er ungdomsgruppa, som har 25‒30 aktive ungdommer mellom 10 og 19 år.

‒ Vi trener 1‒2 ganger i uka og deltar på stevner i helga, forteller Camilla Paulsen Johannessen (13 år). Hun har drevet med skyting siden hun var ganske ung, godt inspirert av sin mor, som er leder for ungdomsgruppa.

På spørsmål om hvorfor de holder på med skyting, blir ungdommene noe nølende. Det
er som om spørsmålet er for opplagt til å svare på.

‒ Vi forsøker å trene mest mulig, for å bli best, kommer det etter hvert fra Camillas søster Julie (14 år). Den gode stemningen ungdommene imellom antyder også at det er et godt miljø å være i.

26 fredrikstad skytterlag 10

Fersk norgesmester

Ungdomsgruppa kan vise til gode resultater. I sommer ble en av dem intet mindre enn norgesmester på Landsskytterstevnet: Ludvik Edholm (15 år) vant sin klasse (eldre rekrutt) i feltskyting, i konkurranse med 275 andre.

‒ Det er sterk konkurranse i denne klassen. For å vinne måtte Ludvik skyte fullt hus i flere omganger. Det er mange av de andre på laget som også holder et høyt nivå, og vi hevder oss ofte når vi er rundt på stevner, forteller Ketil Næss, skytterlagets leder.

For å bli god gjelder det samme i skyting som i de fleste av livets forhold: Man må øve og øve.

‒ De som er best, begynner å tenke skyting med en gang de kommer hjem fra skolen, den dagen de har trening. De pakker bagen og forbereder seg mentalt på oppgavene de har, sier Ketil Næss. ‒ Dessuten er det selvfølgelig en fordel at foreldrene viser interesse og følger opp ungene.

26 fredrikstad skytterlag

Blinkskudd

Konsentrasjon er et stikkord når det gjelder skyting. Om praten går lett før og etter, er det stille når skytterne har gjort seg klare med dette ene for øyet: å treffe innertieren. Hver skytter har sin poengskive de skal treffe.

‒ Det er en fordel å ha god kondisjon, for pulsen skal være rolig, sier Camilla Paulsen Johannessen. Tieren måler 6 cm i diameter, og den er 100 meter unna.

Fra slutten av september foregår skytingen inne på 15-metersbanen i skytterhusets underetasje. Alle som ønsker, er hjertelig velkommen til å komme og prøve om skyting er noe for dem. Opplæring og veiledning blir gitt fortløpende, og utstyr kan lånes. Det ryktes også at det serveres svært gode vafler under onsdagstreningene på skytterhuset!