Norges største sjøspeiderskute

Da sjøspeiderne i 1. Isegran Sjø Speidergruppe møttes for første gang etter sommerferien, var det med Norges største sjøspeiderskute som boltreplass. – Med SY «Valentine» får vi helt nye muligheter i speidergruppa, sier gruppeleder Øystein Nordby fornøyd.

Norges største sjøspeiderskute
Isegran Speider Klubb Utgivelse: Høst 2020 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Kjell Jørgen Holbye

Vi møter speidergruppa på den første samlingen etter ferien. Både gamle og nye speidere har samlet seg forventningsfullt på brygga på Isegran for å ta det nye vidunderet i øyesyn. Skonnerten er et mektig syn der den ligger fortøyd, og er ikke overraskende den største skuta her i det maritime miljøet på Isegran. Med 20 køyeplasser blir det rikelig plass til engasjerte sjøspeidere som vil lære seiling, sjømannskap og godt samarbeid på lange og korte tokter gjennom høsten.

Rekordmange nye

– Dette tror jeg er rekord, så mange nye fjes har jeg aldri sett! Øystein Nordby smiler fornøyd og begynner å ønske både nye småspeidere (3.–4. klasse) og troppen velkommen til et nytt speiderår. I dag er det bli kjent-dag, og snart kryr båten av spente ansikter på jakt etter lappene Øystein og de andre lederne har lagt ut på båten. Målet er å bli kjent, og ikke minst orientere seg på båten som skal være hovedkvarteret i det nye speideråret.

– Da SY «Valentine» ble lagt ut for salg i vår, begynte vi å snuse på muligheten til å få kjøpt den. Båten er bygd på Sunnmøre i 1942, men ble senket for å hindre at den falt i tyske hender. Etter å ha gått som fiskefartøy i mange år, begynte arbeidet med å restaurere den og rigge den om til skonnert her på Isegran. Det kjennes veldig riktig å få båten som la grunnlaget for det maritime miljøet her, tilbake, sier Nordby, som forteller at det er etablert en eierforening for båten. Kjøpesummen var på én million kroner. – SY «Valentine» gir oss helt nye muligheter, og båten blir grunnsteinen i sjøspeidergruppa, sier Norby. – Det blir mange tokt fremover, men rosinen i pølsa blir nok deltakelsen i Tall Ships Race 2023. Det blir et høydepunkt.

«Alle er velkommen her hos oss, og det er et viktig poeng at speiding skal være en aktivitet som ikke ekskluderer noen.»

Et tilbud til alle

Målet med sjøspeiding er å lære barn og unge sjømannskap og seiling. Samarbeid og selvutvikling er sentralt, og mye av aktivitetene er altså organisert rundt skuta. Samlingene består av lange og kortere tokter, der de unge får delta. For eksempel kreves det fire personer for å heise storseilet på «Valentine», forteller Nordby. Men speiderne må vente til de går i femte klasse før de får seile.

– Alle er velkommen her hos oss, og det er et viktig poeng at speiding skal være en aktivitet som ikke ekskluderer noen. Vi setter sikkerheten først, og derfor har vi en grense for deltakelse på båten. Småspeidernes aktiviteter gjennomføres på brygga, og som forberedelse til å dra på tokt når tiden er inne. Det vi kan love, er en fantastisk erfaring som gir mye tilbake, sier Nordby.

Etter en spennende jakt om bord, er det på tide å pakke sammen for nye og gamle sjøspeidere denne tirsdagskvelden. Fornøyde barn og foreldre kaster et siste blikk på den stolte skonnerten flør de drar – vel vitende om at høsten blir spennende om bord på SY «Valentine».