Fra de høye makter til de høye master

Ingar Guttormsen har drevet med mye forskjellig, fra det å være en av byens høyst kompetente musikere til næringslivsleder, kultursjef og prosjektleder, for å nevne noe. At han også er en aktiv seiler er ingen ulempe nå som har starter som prosjektleder for Tall Ship Races 2019.

Trine Sirnes Trine Sirnes Jul og vinter 2017

Ingar Guttormsen vokste opp som nummer fem i en søskenflokk på seks. Far var frikirkepredikant fra Bergen, mor fra Rømskog. Barndommen handlet om musikk og sang, der hele familien ble en del av fars predikantgjerning. Han gikk musikklinja på Greåker, men et friår etter endt skolegang sammen med livets tilfeldigheter brakte han til Oslo og en stilling i Storebrand. Der skulle han bli i 15 år, stadig klatrende oppover i systemet med nye og spennende lederstillinger.

Kultur og historie

Men han lengtet hjem, og søkte seg tilbake til Fredrikstad. Først handlet det om kultur, der han var med å bygge opp kulturscenen på Balaklava, litt senere også på Hvaler Gjestgiveri. Sammen med Knut Kloster jr. var han med og bygget opp konseptet “Det virkelig gode liv”, mens festivalene Ramme Shakespeare Festival og “Rokkefestivalen” på Ramme gård i Hvidsten ble til i et samarbeid med Petter Olsen.

Siden ble det prosjekter som nøt godt av hele hans brede bakgrunn:

– Egil Syversen tok, i ledetog med flere, kontakt angående “Ikonprosjektet”, et Nordisk fellesprosjekt som skulle tilby historiske arenaer som Gamlebyen, Elingaard og Kongsten i en 1700-talls innpakning. Dette førte videre til at jeg ledet “Business to Heritage” på Isegran, siden også Urban Stedsinnovasjon og StarCap-Akselerator.

Skummelt

Gjennom prosjektet på Isegran jobbet han tett med Bjørg Johnsrud Western og Tall Ships Races i 2014, der jo Isegran ble en sentral arena. De tok på seg ansvaret for Captains Dinner, festkonsert, mannskapskonkurranser og fyrverkeri, alt med Isegran som arena Her høstet han nyttige erfaringer. Siden har han fulgt opp med konferanser tilknyttet Tall Ship Races, og føler seg godt skodd til den nye stillingen.

– Det er jo litt skummelt for en 55-årig frilanser å gi fra seg alle andre prosjekter for å jobbe med dette på fulltid i halvannet år. Men jeg gleder meg veldig til å ta fatt på oppgaven, og har klare tanker og mål om hva som må gjøres fremover.

Fire hovedoppgaver

Guttormsen konsentrerer seg først om de fire viktigste punktene;

– Først må jeg lage en plan for å få næringslivet til å bidra. Her føler jeg at det er god stemning, ikke minst i dønningene etter prisene vi har vunnet som attraktiv by og bysentrum. Deretter må det skapes interesse hos den enkelte innbygger, og få dem med som frivillige. Vi trenger jo flere hundre.

Så følger den takknemlige jobben det er å finne 150 unge medseilere mellom 15-25 år, selve hensikten med Tall Ship Races.

– Det er en fredskapende aktivitet og en opplevelse for livet, med ungdom fra mange nasjoner som blir kjent og lærer å samarbeide, den eneste måten å føre en stor seilskute på. Båtene seiler mellom Århus, Fredrikstad, Bergen og Aalborg. Her er det viktig å få finansiering på plass. Det koster å ha 150 ungdommer boende på en båt over tid.

Båter må rekrutteres. Fire typer båter er med i Tall Ship Races, fra de helt store i A-klassen, der Norge har tre prakteksemplar; Statsraad Lehmkuhl, Sørlandet og Christian Radich, så følger B, C og D-klassen, hvor båter helt ned i 34 fot kan delta.

– Mange av de store båtene driftes som ideelle stiftelser og må fristes til å komme, med håp om å kunne finansiere turen gjennom forskjellige tiltak, som omvisninger, dekkselskaper og medseiling. Samtidig har disse gjerne årsplaner på hvor de skal være, så det er viktig å være ute i god tid. Jeg kommer til å reise rundt og snakke med kapteinene til de respektive båtene på relevante konferanser.

Musiker og seiler

Under selve gjennomføringen er han klar på hva som er hans oppgaver:

– Oppdraget mitt er primært å legge til rette for skuter, medseilere og mannskap. De fire dagene fra 11. til 14. juli 2019 skal også krydres med opplevelser, konserter og folkefest for publikum, men dette oppdraget ligger i hovedsak hos de andre i kommunens kulturetat.

Man kan jo lure på hvordan denne mannen får tid til alt. For parallelt med alle sine prosjekter har han hele tiden også jobbet som musiker, ofte sammen med Bjørn Halstensen, Dennis Storhøi eller Ole Dørje. Du har sikkert sett han med ståbassen i en eller annen sammenheng gjennom årene. Og det vil han og fortsette med, noe som faktisk er en egen klausul i kontrakten.

Samtidig er han en aktiv seiler, noe som står bra til den nye jobben. Men selv han skjønner sine begrensninger, og har en klassisk plastbåt av typen Lady Helmsman, ikke en trebåt.

– Jeg skal drømme om å eie en trebåt i hele mitt liv, men aldri faktisk eie en.


Ingar Guttormsen (55)

  • Aktuell med Prosjektleder for Tall Ship Races 2019 fra 1. november 2017
  • Bor Lisleby