Uformell klubb for vinnytere

Det kan høres snobbete ut med en vinklubb, men er så langt fra det. Vinklubben Eszencia i Fredrikstad er variert samling med vinelskere i en av landets største vinklubber, som møtes syv ganger i året for å lære mer om sin store hobby.

Uformell klubb for vinnytere
Vin Klubb Phønix Eszencia Einar Zakariassen Eivind Holtbakk Knut Pettersen Josef Schreiner Utgivelse: Jul og vinter 2017 Foto: Trine Sirnes og Eszencia
Tekst: Trine Sirnes

Klubben startet opp i 2003, opprinnelig av Einar Zakariassen, Eivind Holtbakk og Knut Pettersen,

alle med jobber i Vinmonopolet. I dag er Bengt Haaken Haakensen president, og da at han tok over ble også matopplevelse en del av møtene deres. Møtene foregår på Sleipner Motor, der Haakonsen jobber som kvalitetsleder.

– Vi er ingen snobbeklubb, her er det veldig uformelt og jeg vil kanskje si at vi er en gjeng vin-nerder, ler han. I tillegg til møtene vi har, som bare er for medlemmer, har vi en vinfestival på Phønix hvert år der 160 mennesker deltar, og der Rent-a- Chef står for maten. Dette er en venners venners fest, i år med fokus på viner fra Rhône.

Til Østerike med Josef Schreiner

Vinreiser blir det også - Årets reise går til Østerrike. Ikke helt tilfeldig, siden et av medlemmene, Josef Schreiner som mange kjenner fra City, er derfra.

– Josef er med å legger opp turen vår. Han er jo fra Østerike og har allerde et godt nettverk der, noe som gir oss innpass hos produsenter og andre nyttige kontakter kanskje ikke alle får innpass hos.

Dette er vinnytere, jevnt over er det lite spytting av vin.

– Ja, det er jo noen nye som har bommet litt der når vi har vært ute på tur. På en dag kan vi jo besøke 3-4 vingårder, da kan det være greit å spytte litt innimellom, humrer Eszencia-presidenten.

Populære

Møtene har alle tema, og det legges en årsplan for dette av to i styret, med innspill fra de andre medlemmene.

– Sist hadde vi besøk av det kjente champagnehuset Taittinger, neste gang blir det Franciacorta fra Italia. Som en av landets største vinklubber har vi blitt meget populære hos importørene, så de tar kontakt med oss for å vise frem det de har å tilby. Vi har to vineksperter med som medlemmer, de holder to, tre foredrag i året. Ellers får vi inn foredragsholdere fra importører og produsenter. Vi har et godt samarbeid med Gaya og Fondberg.

Utvidet horisonten

Klubben består kun av menn, ikke fordi det er nedfelt i noen statutter, mer en tilfeldighet. Både vinreiser og vinfestival inkluderer begge kjønn. At de er så mange fører med seg noen fordeler.

– Når så mange spleiser, får vi muligheten til å kjøpe inn og smake på de dyreste og fineste vinene også. Vi får utvidet horisonten og kanskje vet vi litt mer om hva vi snakker om etterhvert. Å være president i denne klubben er en lek, vi har det veldig bra, og det er god stemning alltid. Folk er flinke til å stå på og alle er veldig interesserte i det vi holder på med. At vi er et så vidt spekter av typer fører til mange spennende samtaler, avslutter vinkjenneren.