Hockeyglede

For Stjernens unge spillere er det beste i livet å spille ishockey med lagkameratene.

Hockeyglede
Hockey Ishockey Stjernen Stjernehallen Klubb Utgivelse: Jul og vinter 2015 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Ved siden av fotball har ishockey vært en av de mest sentrale idrettene i Fredrikstad de siste 50 årene. Det er A-laget som til enhver tid får mest oppmerksomhet, men bak de store gutta er det et mylder av barn og unge som hver uke gjør det de synes er best: å være på isen med vennene sine og lære nye hockeyferdigheter.

23 stjernen04

Entusiasme

Når fem niåringer blir spurt hvorfor det er kjekt å spille ishockey, er svarene mange og spontane:
– Å være med venner! Score mål! Morsomme øvelser! Glede og lagspill!
Guttene spiller på U10, et av Stjernens elleve aldersbestemte lag. De er 17 stykker på laget. 14 av dem har spilt sammen siden de snørte på seg skøytene i femårsalderen, mens tre av dem har begynt senere. Hermod Martinsen er lagleder for U10-guttene. Han beskriver en ivrig gjeng med godt samhold, som elsker ishockey.
– Dette er det beste de vet.
Åtte- og niåringene trener to–tre ganger i uka. De spiller kretsserie mot Sparta, Comet (Halden) og Kråkene (Moss) fire ganger i året, og de deltar på ulike cuper i og utenfor Østfold. I romjula inviterer de hele Østlandet til romjulscup i Stjernehallen, og spiller mot lag som Vålerenga og Lørenskog.

23 stjernen03

Hockeyskolen

De fleste som begynner på aldersbestemte lag hos Stjernen, har vært innom Hockeyskolen. Det er et kurs for 4–10-åringer som arrangeres på lørdager gjennom høsten og vinteren. Barna lærer å gå på skøyter og spille hockey, og alle kan låne utstyr gratis. Både gutter og jenter er velkomne.
– I høst er det 100 deltakere på Hockeyskolen. Det er en fin måte for oss å rekruttere til klubben på, sier Hermod Martinsen. Han påpeker at man ikke må ha gått på Hockeyskolen for å begynne i Stjernen.

23 stjernen06

Treningstider og fasiliteter

Det blir skrevet mye om at kapasiteten i Stjernehallen er sprengt, og at hallen lever på overtid.
– Det er vi voksne som føler mest på det. Guttene gleder seg så klart til å få ny hall, men det gjør dem ikke så mye å måtte trene en søndag morgen fordi isflata må deles av mange. Når de står på utsiden og ser vaktmesteren komme for å låse opp, jubler de, fordi de vet de skal få løpe inn og gjøre det de synes er best i verden: gå på skøyter sammen med lagkameratene, sier Hermod Martinsen.

23 stjernen07

Sikter mot stjernene

Guttene er faste supportere på A-lagets kamper, og ser opp til dem som befinner seg på elitenivå. Det er ingen tvil om hva drømmen er.
– Bli hockeyspillere! NHL! Spille på landslaget! NM! Guttene nevner favorittspillere som Mats Zuccarello, Rick Nash og Henrik Lundqvist.
Hermod Martinsen synes det er gledelig, både som lagleder og som hockeypappa, å få følge de unge spillernes utvikling og pågangsmot.
– Noen av disse gutta og spillere vi møter fra andre lag, kommer kanskje til å være A-lagsspillere om noen år. Det er morsomt å se gleden de har for sporten fra de er små.

PS. På det ovennevnte spørsmålet om hva guttene liker best med å spille ishockey, ble de til slutt enige om følgende: Det aller beste med å spille hockey på Stjernen er å spille mot – og vinne over – Sparta.