Morgendagens kunstnere

I en stor svart boks på Kråkerøy skapes det magi av blivende skuespillere og scenografer.

Morgendagens kunstnere
Teater Scenekunst HiØ Black Box Utgivelse: Sommer 2014 Tekst: Are Bye

De fleste i Fredrikstad er kjent med at Høgskolen i Østfold har en stor avdeling på Kråkerøy, men langt færre vet at et internasjonalt kjent kunstakademi også er en del av studentmiljøet.

- Vi får utvikle oss som kunstnere her. Det er hardt arbeid, sier Heiki Riipinen (24) fra Skien.

Han og resten av studentene i 2. klasse på skuespillerlinjen har akkurat fullført en prøve i improvisasjonsarbeid. I den såkalte «Black Boxen», der alt lys kan reguleres, har de lekt og lært blant speil, hengelamper, gamle kommoder og kreative medstudenter.

- Dette er helt unikt i europeisk målestokk. Sammenlignet med det meste annet er dette konseptuelt. Hvert kull har sin særegne utdannelse. Jeg må nok innrømme at skolen ledet meg til Fredrikstad, og ikke omvendt, sier Heiki og ler.

I øyeblikket tilbys bachelorprogram i skuespillerfaget og i scenografi. Snart vil det også bli mulig å ta mastergrad i scenografi. Studentene er på skolen fra 08.30 til 17.00 hver dag – og én dag i uken er de der helt til 20.00 om kvelden.

- Det blir ikke tid til så mye annet, men vi blir veldig godt kjent. Vi bor nesten på skolen, sier skuespillerstudent Per Magnus Barlaug (26) fra Oslo.

17 akademi for scenekunst06

Ylva Owren (23) studerer scenografi, men har også mye å gjøre med skuespillerne.

- For meg handler arbeidet om utførelsen av scenerommet. Dette er den eneste utdannelsen i sitt slag i Norge, og jeg trives godt i det som er et internasjonalt miljø, sier Owren som kommer fra Notodden.

Trioen forteller at studentmiljøet på skolen er godt.

- Enten er vi her, eller så synger vi karaoke på Dragen, sier de og humrer.

Hvor veien går etter Fredrikstad-oppholdet er de usikre på nå.

- Det er veldig individuelt. Noen blir tradisjonelle skuespillere på film og scene. Mange går til dans, visuell kunst eller driver for seg selv. Det er en veldig allsidig utdannelse med svært kompetente lærerkrefter, sier Riipinen.

Akademiet for scenekunst

Flere saker