Massivt kule studentboliger

På nye Bjølstad kan studentene holde seg inne hvis de får lyst til å klemme et tre.

Massivt kule studentboliger
Massivtre Bjølstad HiØ Student Bolig Miljøvennlig Utgivelse: Høst 2016 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Vinteren 2014 ble det meldt om boligkrise for studenter i Østfold. To og et halvt år senere var frustrasjon vendt til fryd, da ordfører Jon Ivar Nygaard åpnet de nye studentboligene på Bjølstad 8. september. Nygaard berømmet studentsamskipnaden for å ha valgt fremtidsrettede løsninger.

‒ De har ikke bare bygget et bygg, det er også et miljø- og klimavennlig bygg, sa han i sin åpningstale.

Nye metoder

Den oransje fargeklatten på Bjølstad på Kråkerøy, bare noen få stenkast fra høgskolens område, er nemlig relativt sjelden. Den er bygget i tre. Nåvel, hva er det med det? spør du kanskje. Har vi ikke bygget hus av tre i hundrevis av år i dette landet? Nei, faktisk ikke denne typen hus, og ikke på denne måten. Fleretasjes hus med bærende konstruksjoner i tre har lenge vært nybrottsarbeid, og nå dukker det opp flere og flere slike prosjekter både i Norge og i utlandet. Ny teknologi og nye maskiner gjør det mulig.

På Bjølstad er det tre – massivtre – i gulv, vegger og tak. Bæreveggene er av tre. Det dufter friskt trevirke av korridorene og trappegangene, til å bli glad av. Tre er et levende materiale som hele tiden tilpasser seg omgivelsene, og som dermed gir et godt inneklima. Pluss på med gode romløsninger og spreke fargevalg, og du har fått flunkende flotte og moderne studentkrypinn. Vel, krypinn og krypinn …

«Massivtrebygg gir studentene boliger med god kvalitet og godt inneklima.»

Bra for sentrum

Sykepleierstudenten Kjersti Johnsen (snart 20 år) fra Notodden er nyinnflyttet på Bjølstad. Hun er overrasket over den, etter eget utsagn, enorme takhøyden på hybelen (2 m 78 cm).

‒ Jeg har kjøpt inn stol for å kunne rekke opp til de øverste skapene, forteller hun.

Ifølge SiØ er den høye takhøyden valgt for at hyblene skal være luftige og virke større. Dessuten gir det godt med lagringsplass, siden skapene går helt opp til taket.

Kjersti Johnsen har nettopp oppdaget kirkeparken, som er hennes foreløpige favorittsted i byen. Sammen med de ca. 300 andre studentene som holder hus på Bjølstad, er hun en berikelse for Fredrikstad sentrum. Vi håper hun vil trives her!

«Dette er et kinderegg! Boligene ligger både i sentrum, rett ved skolen og er tiltrekkende.»