Trendsetter fra Trara

Helene Hammer er en av Norges mest ettertraktede modeller som farter mellom metropolene og pryder coverne på de store motebladene i verden. Men hun er ille stolt av å være fra Fredrikstad og ser fremdeles på det som hjembyen sin.

Trendsetter fra Trara
Mote Utgivelse: Jul og vinter 2018 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Det var egentlig skuespiller hun drømte om å bli, den uredde jenta som vokste opp i Fredrikstad Barne- og Ungdomsteater. Hun elsket å stå på scenen og påvirke folks følelser og drømte om en framtid i film og TV. Men så en dag ble ungdomsskolejenta Helene spurt om hun ville prøve seg som modell. Derfra gikk det slag i slag.

– Karrieren startet med et pang! Jeg fikk meg en strålende, hardtarbeidende og veldig streng agent her i Norge, og gjennom han fikk jeg raskt kontrakter med de aller største byråene. Og da jeg som 19-åring ble nevnt på models.com, en prestisjetung bransjeside, som en man burde holde øye med, tok det litt av, forteller Helene.

Glansede cover og hardt arbeid

Siden er det blitt over 20 cover på noen av verdens viktigste motemagasiner, hun står øverst på ønskelista hos merker som Louis Vuitton og H&M, og som 20-åring vant hun prestisjetunge Costume Awards. Hun blir omtalt som IT-jente og trendsetter innenfor både mote og interiør og er blitt et kjent fjes for «alle» som er opptatt av mote. Men da Helene forlot Trara og Fredrikstad som 17-åring for å prøve modellivet, ante hun ingen ting om hva som ventet.

– Jeg er evig takknemlig for at mamma og pappa slapp meg løs den gangen. Og jeg har vært utrolig heldig. Men samtidig er ikke modellivet så glamorøst som det kan se ut. Det er utrolig hardt arbeid, ofte opptil 16 timer om dagen. Jeg må trene hardt og reise ofte og langt, og jeg tilbringer veldig mange timer alene på et hotellrom. Man må være hardtarbeidende, uredd og målbevisst for å greie seg som modell. Og i tillegg må man være sosial og blid, for som modell bygger man sin egen brand hele tiden.

Verden som arbeidsplass

Hverdagene for en modell er aldri like. Helene kan ha mye fritid innimellom, men hun må alltid være tilgjengelig og klar til å reise på et par timers varsel. Hun kan sitte på restaurant med en date klokka 23, og så tikker det plutselig inn en beskjed om at hun skal fly til USA klokka 5 neste morgen. Dagene på opptak starter grytidlig med timevis med hår og sminke. Så følger mange lange timer med fotografering, ofte i temperaturer som ikke passer til klærne.

– Vi må alltid ligge en sesong foran motebransjen, så sommerklær fotograferes om vinteren og vinterklær om sommeren. Det vil si at dagene gjerne blir veldig kalde eller veldig varme, og man skal hele tiden holde energinivået, humøret og tempoet oppe. Det er det som skiller gode og uerfarne modeller – evnen til å holde koken, forteller Helene.

Etter endt dag er det videre til neste by og neste hotell. Da går Helene i hi med musikk på ørene og skoddene lukket mot verden. Mengden alenetid er forsvinnende liten, likevel elsker hun dette livet.

– Jeg får sett og gjort ting som få får muligheten til. Jeg er jo utrolig privilegert når jeg får reise verden rundt og tjene penger samtidig. Alle de dyktige menneskene jeg møter og all den kreativiteten som oppstår når man jobber sammen med sånne folk… Vi brenner for det samme, og da blir resultatet veldig bra.

Kreativ framtid

Helene mener modellyrket ikke er noe man kan velge, det er noe man blir valgt til. Hun tenker at hun var heldig og ble født med det som kreves i dette yrket, og det handler like mye om personlighet som om utseende. Når det gjelder framtida, har Helene fremdeles mange drømmer og ønsker. Hun vil fortsette som modell så lenge det lar seg gjøre, og i tillegg jobber hun en del med interiør og større merker som hun lager content for. For eksempel jobber hun en del med blomster i fotosammenheng, en interesse og kunnskap hun har fått fra faren, som er gartner.

– Jeg vil uansett alltid jobbe kreativt og i samme type bransje som jeg er i nå. Jeg elsker å jobbe med folk og møte nye mennesker. Samtidig er nok skuespillerdrømmen der fremdeles, og det var en stor opplevelse å spille inn reklamefilm i Los Angeles i sommer. Så hvem vet hvor haren hopper? smiler Helene Hammer.