Kunstnernes Hus

Østfold Kunstnersenter – Et kunstnerstyrt formidlingssenter og En aktiv motor i Østfolds kunstliv

Kunstnernes Hus
Trine Eriksen Kunst Galleri Utstilling Utgivelse: Høst 2013

I den ærverdige Bjørneby-villaen i Ferjestedveien 5, rett ved sykehuset og et spydkast unna Fredrikstad Bibliotek, ligger Østfolds kompetanse- og formidlingsinstitusjon for samtidskunst. Østfold Kunstnersenter (ØKS) har holdt til i bygningen siden 1991, og er langt mer enn et flott galleri. – Vår oppgave er å formidle samtidskunst og ikke-kommersiell kunst i og fra Østfold, sier Trine Eriksen, daglig leder for ØKS. – Et levende kunstnersenter skal både stimulere til økt kjennskap til og bruk av samtidskunst, men også etablere nettverk og samarbeidsrelasjoner: ikke bare på tvers av fagfelt, men også mellom kunst og næringsliv.

ØKS har hele Østfold som sitt virkefelt, og inngår i det nasjonale nettverket av kunstsentre, styrt av kunstnere. Bygget rommer tre gallerirom, to kunstneratelieer, kunstbutikk, Kafé Nyt og administrasjon. Offentlig utsmykking er en av senterets mange oppgaver, og arbeidet med å skape kreative allianser mellom kunst og næringsliv har gitt mange spennende resultater. – Både Hydrogenfabrikken og Litteraturhuset startet som prosjekter i regi av ØKS.

Trine Eriksen er svært fornøyd med utviklingen de siste årene, og publikumsantallet viser at ØKS er et populært innslag i sentrum. – Vi skifter utstilling 6 ganger pr. år, og har over 10 000 besøkende årlig, smiler Eriksen. – Men vi har god kapasitet, og er veldig stolte av huset vårt. Har vi ikke den fineste beliggenheten i hele Fredrikstad, spør Eriksen og peker utover den gamle hagen og utebordene til Kafé Nyt, med utsikt over til gamlebyen. Det er vanskelig å være uenig etter en rundtur gjennom gallerier og installasjoner på ØKS.

En av de aktuelle installasjonene, «Inherited Possibilities» av Camilla Wexels Riser og James Moore, har aktivt benyttet seg av selve huset, og omgjort tre gamle rom og en trappegang til et levende kunstverk. Med sin spesielle utforming sto rommene ubrukte til Riser & Moore tok inspirasjon fra bl.a Carl Jungs fascinasjon for alkymi og bygde sin egen, alternative tidskapsel. Resultatet er et dypt intimt og poetisk møte med en ukjents liv, tanker og prosesser. Iscenesatt med lydinstallasjoner av Chicago-baserte Ethan Rose åpner det seg et nytt landskap idet døren lukker seg bak deg. Kunstnerduoen ble tildelt Fredrikstads kunstnerstipend for installasjonen, som står til 27. Desember.

ØKS er en høyst levende og viktig institusjon i Fredrikstad Sentrum, som blir desto mer levende og viktigere jo flere som besøker den. Du er herved oppfordret til et besøk.

Østfold kunstsenter, Fergestedsveien 5b, 1606 Fredrikstad

Flere saker