Hør Humle suse

Andreas Humlekjær lever for det store kicket. Snart slipper han album – og det blir neppe siste stikk for artisten Humle.

Hør Humle suse
Musikk Utgivelse: Sommer 2019 Tekst: Helga Johanne Størdal

Han er alltid på leit. Nå har Andreas funnet gull, og til høsten slippes et fullskala album. Låtene har surret i hodet lenge, og etter lang tids pussing får de ti beste plass på svart vinyl. Humle gleder seg.

– Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg har alltid villet gi ut plate, og endelig er jeg der. Plata er allerede innspilt, men for å bygge opp forventningene og få algoritmene med på laget, slipper vi fire singler først, forteller han.

Den aller første singelen ble vi kjent med allerede i fjor sommer, da Fredrikstad-hyllesten «Bellevue» suste ut i eteren. Låta fikk jublende mottakelse, særlig blant patriotiske Fredrikstad-folk, men også utenfor byens grenser ble den lagt merke til. For temaet er allment, det handler om å høre til, om å være hjemme et sted. Neste låt, «Netter», kom ut 10. mai, og hver måned fram mot albumslippet kommer en ny singel. Andreas og bandet spilte inn 15 låter totalt, men silingsprosessen har vært streng.

– Albumformatet er truet, og derfor må nåløyet være trangt, bare det beste er bra nok. LP-er er kanskje ikke noe folk flest kjøper, men jeg er svoren tilhenger av fysisk format. Å slippe LP er et kunstnerisk statement. Men økonomisk er det jo ikke, og spillelistene gir nok flere lyttere, sier Andreas.

Et identitetsprosjekt

Selv er Humlekjær blitt en LP-kjøper. Han nyter gleden ved å kjøpe en LP, gå hjem, åpne coveret, se på bildene og sette stiften på rillene. LP-en er et helhetlig kunstverk, og Andreas tar ikke lett på det kunstneriske. Han beskriver plata som et identitetsprosjekt som har vokst fram over tid.

– Jeg rekker å bli 30 før albumet slippes, og plata beskriver min reise de siste 10 årene. Den er et personlig portrett, rett på og ærlig. Det gjør det selvfølgelig ekstra skummelt, å stå på scenen og fortelle om nære relasjoner og opplevelser er veldig nakent. Men samtidig kjennes det riktig.

Andreas Humlekjær er utdannet skuespiller og har jobbet som det i 5 år. Skuespillererfaringen har lært han å være trygg på scenen, lært han formidling og å kjenne energien i et rom. Men han er en rastløs sjel som lever for det store kicket, for det øyeblikket der alt stopper opp. Og han følte han hadde mer på hjertet enn å portrettere andre mennesker. Han ville fortelle sjøl. På skuespillerstudiet så musikklæreren så at Humlekjær hadde et talent til å skrive musikk. Dermed fikk han i oppdrag å skrive all musikken til avgangsforestillingen. Det ga selvtillit. Selv trodde han ikke det var mulig å leve som musiker, men kompis Sondre Justads suksess trigga noe i han.

– Å se Sondre sin reise har vært utrolig inspirerende, og han vist meg at det er mulig. Jeg har noe inni meg som må ut, og når jeg først begynte å skrive låter, bare bobla det ut. Det var nesten skremmende enkelt, ler Andreas.

Skummelt er gøy

Likevel er det ingenting lettvint i det han driver med. Noen låter kan komme fykende på en dag, noen bruker 2–3 år før de er modne. Men de kommer jevnt og trutt, og nå er det dette han satser på. Fra og med høsten lever han som artist, fullt og helt. Han har skaffet seg et mektig management i United Stage, som sørger for at artistene kommer opp og ut. Sammen med det faste bandet på 5, de fleste østfoldinger, skal Humle ut og suse. I sommer spiller han 7–8 konserter, blant annet på Sørlandet, i Oslo, i Spydeberg og på Festival Ø på Gamlebyen Kulturhus. Sommeren avsluttes med oppvarming for Gyllene Tider i Fredrikstad 9. august. Og når albumet er ute, skrur de opp konsertfrekvensen. Etter en forsmak som oppvarmer for CC Cowboys på Rockefeller for 1300 publikummere er Andreas superklar for å spille konserter.

Hør Humle her:

​Få med deg hit-en Bellevue:

, og en av de nyeste låtene fra albumet som slippes til høsten, Netter: