Håper mange vil pynte seg til jul

Selv om adventstiden og kanskje til og med julen blir litt annerledes enn vi er vant til, er det lov til å pynte seg. – Kanskje er nettopp dagens situasjon en god grunn til å pynte seg litt ekstra? spør Kristian Kristiansen i Boomerang i gågata.

Håper mange vil pynte seg til jul
Mote Høst Utgivelse: Jul og vinter 2020 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Kjell Jørgen Holbye

Og for deg som står og klør deg i hodet foran klesskapet, kan Kristiansen fortelle at mulighetene er mange i et motebilde som prioriterer det individuelle valget, og der alt er lov.

– Tiden da alle menn måtte ha dress og slips og damene kjole når de skulle pynte seg litt ekstra, er definitivt over. Nå kan man gjerne finne en personlig stil som ofte er litt mer «down dressed» enn vi var vant til for ti eller femten år siden, sier han. Noen velsittende plagg i gode, naturlige kvaliteter, rett tilbehør og ikke minst velvalgte sko rekker langt på julebordet, mener han. Det gjelder å finne et sett med basisplagg som kan kombineres på mange forskjellige måter.

Fingerfølelsen

– For menn som eventuelt vil unngå dressen, kan blazer og bukse være et godt alternativ. Det kan være en idé å unngå jeansene akkurat på denne festen, men et par litt mer «dressy» bukser – gjerne i et komfortabelt stretch-materiale – sammen med en spennende skjorte eller til og med en T-skjorte av god kvalitet under blazeren kan være lekkert, mener Kristiansen. For de som synes T-skjorte blir i overkant dagligdags, men som ønsker noe annet enn skjorte, kan en genser med krage eller for den saks skyld en turtle neck gjøre jobben. – Gode plagg er preget av kvalitet, gjerne i naturfibre som ull, silke eller bomull. Når du kjenner på stoffet, føler du intuitivt om dette er et plagg du gjerne bærer. La fingrene være med på å ta avgjørelsen, oppfordrer han.

– Blazeren gjør at du unngår hverdagspreget, og med et lekkert tørkle i brystlommen, et belte som ikke er utslitt etter noen års bruk og nypussede sko som reserveres for de festlige anledningene, er du klar for fest, sier Kristiansen. – Hovedsaken er at plaggene sitter som de skal. Alle motebutikker med respekt for seg selv tilbyr skredder endringer på plaggene, slik at de skal passe perfekt. Det er en rimelig investering i velvære, sier han.

Kjole, skjørt eller bukse?

For mange kvinner er det fortsatt kjoler som gjelder, gjerne til over knærne. Og den trenger ikke å være knall rød for å passe inn i julefeiringen.

– Mange liker fortsatt den ensfargede kjolen til jul, men flere og flere velger kjoler med mønster, trykt eller brodert. Blomstermotiver er populære, og mange liker også at det glitrer litt, sier Kristiansen. Detaljer som puffermer og volanger kan være med på å heve plagget ytterligere.

For de som ikke liker seg i kjole, er skjørt et godt alternativ, gjerne i kombinasjon med en silketopp med et strikkeplagg over, gjerne i kasjmir. Hvis man velger bukse, kan den godt ha litt sleng.

– Vi er ikke tilbake på 70-tallet, men sleng er kommet tilbake i motebildet og kan gi plagget et løft ut over det hverdagslige, sier Kristiansen.

Matchende veske er en selvfølge, og de fleste liker jo å bære smykker og annet tilbehør – valget av tilbehør er med på å enten kle antrekket «opp eller ned», konstaterer han. Mange vil ha glede av å kjøpe en kjole som kan passe ved flere anledninger, og her som for mennene gjelder det å finne ut hvilke kvaliteter du liker, og velge ett godt plagg fremfor mange av dårligere kvalitet.

Øye for detaljer

– Folk er mye flinkere til å kle seg i dag enn før, og har et helt annet øye for detaljer. Det er nok noe av grunnen til moten også har blitt friere og mer individuell de siste årene, mener Kristiansen.

Men hva skal han selv ha på seg på julebordet? Svaret kommer uten nøling:

Ettersom jeg alltid går «halvpyntet» på jobb, føler jeg for å«dra på litt», det skal være forskjell på hverdag og fest. Så her blir det mørk dress med en knitrende hvit skjorte med full cutaway-krage som viser frem den doble Windsor-knuten i all sin prakt. – Det er tross alt jul bare én gang i året, smiler Kristiansen.