Et mangfoldig kulturhus

Fredrikstad bibliotek er et ikonisk bygg som ruver i bybildet og som alle har et forhold til. Men visste du at de har over 300 arrangementer i året, fra små språkkafeer og barneprogram til store kulturarrangementer som samler flere hundre mennesker?

FMV Foto Helga Johanne Størdal Vår 2018

Mange ser nok på biblioteket først og fremst som en gigantisk samling med bøker. Og det er det jo. Men blar du gjennom bibliotekets programfolder, dukker det opp et ganske annet bilde. Forfattermøter, Språk & kaffe, Eventyryoga, Bok & kaffe, Strikk & lytt, filmfestival, temakvelder om lokalhistorie og litterære emner – tilbudene står i kø og appellerer til helt ulike grupper. Vi må spørre bibliotekssjef Ib Aarmo: – Hva skal egentlig et bibliotek være?

– Hovedoppgaven til biblioteket er å berike livet til folk i byen, svarer Ib Aarmo. – Vi skal bidra til at innbyggerne får gode opplevelser.

Men skal det ikke handle om bøker?

– Litteraturen er en kjerneoppgave, og mye av det vi presenterer, handler om litteratur. Men vi har mange andre oppgaver, og det sosiale aspektet er blitt likeså viktig. Og veldig mange av de som kommer til biblioteket, kommer ikke på grunn av bøkene.

Alle bruker biblioteket forskjellig

Biblioteket er et ektefødt barn av opplysningstiden, og formålet med det var allmenndannelse. Men i dag skal ikke biblioteket først og fremst oppdra og opplyse, det skal være et sted å møtes og oppleve noe fint. Og det skal tilby noe for enhver smak og enhver lommebok. Fordi folk er så forskjellige, blir programpostene varierte, det skal være både for voksne og barn, smalt og bredt. Og det aller meste er gratis. Men hvem er det som bruker biblioteket i dag?

– Det er alle slags folk som kommer hit, barn, voksne og eldre, kvinner og menn. Men de bruker biblioteket på forskjellig måte. Overvekten av mennene som kommer til biblioteket, låner ikke bøker, 70 % av de som låner, er kvinner. For mange av våre nye landsmenn er dette et veldig viktig sted, både for integrering, språklæring og bruk av datamaskiner.

Derfor har også biblioteket et eget ukentlig tilbud, Språk & kaffe, for fremmedspråklige som skal lære norsk. Hver uke møtes en gjeng både på hovedbiblioteket og på Østsiden for å lese Fredriksstad Blad sammen. Slik lærer de både om språk og samfunn.

Rom for det meste

Andre faste programposter treffer andre grupper, som Bok & sang i barneavdelingen, hvor barnehager kommer for høytlesning og sang, Strikk & lytt, hvor strikkende i alle aldre kan strikke og bli lest for, og Bok & kaffe, som er en mellomting mellom lesesirkel og høytlesning. I tillegg kommer temakvelder om forfatterskap, lokalhistorie eller litterære og samfunnsaktuelle temaer, forfattermøter, filmfestival og mye mer. Arrangementene foregår ulike steder i det monumentale bygget.

– Foajeen utenfor aulaen egner seg veldig bra for mindre arrangementer. De lokalhistoriske kveldene har fått et eget rom, Østfoldrommet, der det tidligere var musikkavdeling. Barneavdelingen har sine arrangementer oppe. Og så har vi et utrolig flott utstillingslokale på toppen her, Overlyssalen, som vi leier ut til ulike kunstnere. Den egner seg veldig flott til utstillinger fordi hele himlingen er av glass, noe som gir et helt unikt lys. Og sist, men ikke minst, har vi den flotte aulaen. Der foregår de store arrangementene, forteller bibliotekssjefen.

Den ganske nyrestaurerte aulaen er bibliotekets store stolthet og brukes til de riktig store arrangementene, som filmfestivalen «Hællæ verden» i februar. I tillegg leies den mye ut, og nå i april inntar blant annet Mozartfestivalen den staselige salen. Men til tross for mange flotte rom og muligheter, utredes det nå om Fredrikstad skal få nytt bibliotek. Nye tider med nye behov krever fleksible bygg, og i et vernet bygg som biblioteket vårt er det knapt lov å skru i en skrue. Hva som skjer etter hvert, gjenstår å se. Det som er sikkert, er at det ikoniske biblioteksbygget består, og at vrimmelen av programtilbud hos Fredrikstad bibliotek består. Og her er det noe for enhver smak!


NY SERIE: Fredrikstad sentrum-magasinet skal vise fram det urbane livet i Fredrikstad og alle tilbudene der. En sentral del av dette er sentrums mange kulturscener. Derfor starter vi opp en ny artikkelserie om kulturscenene i sentrum. Først ute er ærverdige Fredrikstad bibliotek.

Mozartfestivalen inntar aulaen

  • Årets utgave av Mozartfestivalen er like om hjørnet, og som i fjor og året før fyres startskuddet av i bibliotekets aula. Denne gangen er det TrondheimSolistene, et av verdens beste kammerorkestre, som åpner ballet. Festivalsjef Wiggo Andersen er fornøyd med rammene den stilfulle aulaen gir: – Det er en praktfull sal rent interiørmessig, interiøret er som skapt for klassisk musikk, og jeg tror det gir publikum en ekstra dimensjon å oppleve denne musikken her. I tillegg har den en stor scene og et godt flygel. I åpningskonserten 20. april får publikum blant annet oppleve en klaverkonsert av Mozart og en cellokonsert av Haydn. Også på festivalens siste dag, søndag 22. april, foregår en av konsertene i aulaen. Da er det Follo og Østfold ungdomssymfoniorkester som fyller scenen.

Fredrikstad bibliotek J.N. Jacobsens gate 1, Fredrikstad