City-kvartalets forvandling

Skinnende glass, dugnadsånd og nye tanker transformerer hjertet av sentrum

City-kvartalets forvandling
Bøckmann Byutvikling Sheila Sandik Utgivelse: Vår 2017 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

City-kvartalet er ikke til å kjenne igjen. Der det for få måneder siden var et landskap av massiv stein og mørke stålplater, skinner det nå i blanke glassfasader og nye logoer. Nye, spennende leietakere er på vei inn. I enden av kvartalet troner det imponerende flaggskipet City Bar og Spiseri. Er det rart konserndirektør Arild Bekken i Bøckmann eiendom gliser bredt?

- Dette er jo en drøm som blir virkelighet. Vi er i ferd med å få et fantastisk hus med bar, spiseri, kulturscene og hotell i ett, her kommer synergieffektene til å bli formidable. Og responsen blant publikum har vært overveldende! Siden åpningen av City Bar og Spiseri i slutten av januar har det stort sett vært fullt her. Firmaer fra Sarpsborg og Moss kommer fartende hit for å oppleve Fredrikstads nye storstue, og de får selskap av masse lokale gjester. Her vil vi legge til rette for det urbane livet, forteller Bekken.

Nye konsepter

Og det er ikke bare utenpå det lukter nytt. I stedet for å pusse opp og flytte på gamle konsepter, har driverne valgt å tenke helt nytt om både inventar og menyer. I den nye baren åpner 6 meter høye vinduer for panoramautsikt og skikkelig storbyfølelse, interiøret er stilfullt, eksklusivt og moderne. Mange var skeptiske da institusjonene Katti og Tobias skulle vekk, men restaurantsjef Sheila Sandik er ikke i tvil om at det var riktig å tenke nytt.

- Vi ville tilby noe nytt som byen ikke har fra før. Nå serverer vi det vi kaller folkelig gastro, det er småretter som folk kan sette sammen etter egen smak. I baren får du en helt unik drinkmeny, håndlagde cocktailer med ferske råvarer. Det får du ingen andre steder i Fredrikstad!

Ansatte på dugnad

Glassfasaden er et slags monument over glassmesterkjeden Brødrene Bøckmann, som jo var opprinnelsen til Bøckmann eiendom. Styreleder Gunnar Bøckmann tegnet den nye fasaden allerede i 2008, men først i fjor ble avgjørelsen tatt om å realisere ombyggingen. Så sent som i august fantes alt dette bare på papiret. Nå gjenstår det bare å få alle butikkene på plass. Det har gått forrykende fort, først og fremst takket være de ansatte i City-kvartalet.

- De ansatte har vært helt enestående i denne prosessen! I stedet for å permittere folk, inviterte vi dem med på ombyggingsarbeidet. Her har alle vært med på å bygge om og forme sin egen arbeidsplass. Det gjør noe med samholdet og arbeidsmiljøet, slår Arild Bekken fast.

Leietakerne i resten av kvartalet er blitt avslørt, en etter en (se sidespalte). Men hvem som overtar det gamle Juvel-hjørnet, er foreløpig en hemmelighet, men det ryktes at det kommer til å lukte godt av kaffe i kvartalet. Sammensetningen av tilbud er langt fra tilfeldig.

- Vi har sett etter den rette kombinasjonen og valgt leietakere med omhu, forteller Arild Bekken. Og vi har samarbeidet med de andre gårdeierne for å få til et mest mulig helhetlig tilbud i sentrum.

Samarbeid gir byutvikling

For City-kvartalet er ikke det eneste sentrumskvartalet som fornyer seg, det blåser en dugnadsvind nedover hele gågata. De store, sterke gårdeierne trekker i flokk og samarbeider om å revitalisere sentrum. Det blir det synergieffekt og byutvikling av. Tidligere kjempet alle aktørene for seg selv og sitt, nå tenker de sammen og spiller med åpne kort. Slik legger de til rette for en vital by hvor folk trives og det myldrer av aktivitet. Grepene som er tatt i Fredrikstad sentrum er så gjennomtenkte at det går gjetord om det helt opp til maktens høyeste tinder.

- For kort tid siden hadde vi kommunalminister Sanner med følge på besøk. De skulle besøke foregangsbyen Fredrikstad og lære om de grepene vi har tatt her. Det er veldig moro, sier en fornøyd konserndirektør.

City Bar & Spiseri