Brobyggeren

Brobyggeren

Daglig leder ved Værste AS reflekter over muligheter i Fredrikstad Sentrum.

Trond Delbekk Værste Byutvikling Utgivelse: Sommer 2013

Hva utløste ditt engasjement for Fredrikstad sentrum?

I dag er bysentrumet vårt bare det 26.største i landet - til tross for at vi er Norges 6. største kommune i folketall. Det er oss ikke verdig.

Vår fremtidige attraktivitet og konkurransedyktighet for å tiltrekke oss innbyggere, ny kompetanse og nye bedriftslokaliseringer er derfor helt avhengig av at vi fornyer og investerer i byområdet vårt. Bysentrumet vårt må utvikles med ny urbanitet, nye funksjoner og egenskaper. Det er for få som kommer til Fredrikstad alene pga. elven, Gamlebyen eller skjærgården. Det ser vi ut fra statistikken til besøksnæringene.

Det blir viktig å få folk til å forstå at byen er konkurranse med andre byer, og at fornyelse må til for å få nødvendig utvikling i Fredrikstad.

Over hele verden ser vi en stor tilflytting til byene. Byfortetting er god miljøpolitikk og motvirker dyr utvikling i sosial og teknisk infrastruktur.

Fremover vil folk i Fredrikstad og besøkende etterspørre mer av det de selv reiser til storbyer i inn- og utland for å oppleve. Vi må lykkes i skape mer aktivitet og liv i byen. Først da vil vi oppleve at innbyggerne og turister vil bruke byen mer, samt at byen i seg selv vil virke tiltrekkende på våre barn og andre som har vært ute og studert – og trolig vent seg til et urbant liv i en storby. La oss vinne dem tilbake!

Hva har du gjort for å sette sentrum på dagsorden?

I kraft av min jobb som leder for byutviklingsselskapet Værste AS har jeg besøkt mange byer for å forstå hvorfor de har lyktes med å skape vekst og utvikling.

Jeg fokuserer i alle sammenhenger på å sette byen og sentrumsutviklingen på kartet. Min hovedargumentasjon er at sentrum og byområdet selvsagt er pulsen

i hver eneste by verden rundt. Når vi besøker byer i utlandet er vi raske med å oppsøke bysentrumet og bruke byrommene. Vi tiltrekkes av det urbane livet i sentrum hvor vi møter kultur, opplevelser, kafeer, butikker og yrende gateliv. Jeg opplever at det er 100% feller´s interesser mellom byen, næringsforeningen og Værste ift å få til by- og næringsvekst. Kommunen har vedtatt at 50% av boligene i kommunen fremover skal bygges i byområdet. Det skal vi følge opp, og bidra til at byen lykkes med! Alt skal ikke til byområdet eller sentrum, men vi må gjøre noen bevisste valg for å gjøre byen til et ønsket sted å bo, arbeide og besøke.

Hvilken prosjekter er du mest stolt over å ha vært en del av?

Jeg er stolt av å være fra byen og en del av fremtidens Fredrikstad, jeg! En by som virkelig lever, med hyggelige folk og stort engasjement.

Av byprosjekter er jeg fornøyd med at jeg som konserndirektør i Gjensidige fikk investert over 100 mill. kroner i utvikling og nybygg på Stortorvet 1-3.

Et signalbygg på byens mest sentrale tomt som huser Gjensidige, Fredriksstad Blad, Apotek1, SG-Finans m. flere. Det var sikkert en viktig investering for byen.

Ellers er jeg stolt av å ha bidratt til at mine tidligere finans-arbeidsgivere over svært mange år har støttet FFK og den nye stadion med betydelig midler i sponsorater

I min nye jobb i Værste AS vil jeg være med å prege byutviklingen, og det blir viktig å tilrettelegge for at den nye bydelen utvikles slik at den forsterker bysentrumet.

Værste’s byprosjekter så langt med bygging av ny fotballstadion, tilflytting og bygging av ingeniørhøgskole samt utvikling og bygging det nye Helsehuset er selvsagt store og viktige prosjekter for byen. Høgskolen og studentene er utrolig viktige for byen, da de representerer både kompetanse, stolthet og fremtid.

Både I Norge og internasjonalt ser vi at studenter i stadig sterkere grad vil bo og studere urbant I byene, og HIØ med sin sentrale beliggenhet midt I byen representerer således en betydelig vekstmulighet og ressurs for byen.

Hva ville du mest av se gjennomført?

I det nære gleder jeg meg stort over Litteraturhuset og at det nye store Helsehuset skal stå ferdig i høst. Videre over at Fredrikstad nå skal få sine første «piazza’er»

[Italiensk for torv/byrom] på Blomster-torvet og Stortorvet. Vi har også et nytt næringsbygg og en kunstisbane under bygging på Værste’s side av gangbroen.

Synes også byens og fylkets politiske ledelse fortjener skryt for å ha loset gjennom en felles satsing på ny fylkeskulturscene i byen. Nå venter vi bare på statens del.

Elven er vi alle svært glad i, men den har et stort uutnyttet potensiale. Kommunen bør raskt tilrettelegge bedre for mer trafikk og sentrumsliv på og langs elven ved at

byens innbyggere og de mange sommerturistene kan legge båtene sine til elvelangs mot kaifronter av tre (og ikke båtfiendtlige steiner som på bysiden I dag).

Elvemetroen som mange har snakket om en stund, må bli realisert som et utviklingsprosjekt for å binde folk og bydeler sammen. Likeledes ønsker jeg et

belysningsprogram for byen velkommen. Det skulle bare mangle at vi ikke skal sette lys på - og vise frem, det vi er så glade i. Slik vil folk også føle seg mer vel I byrommet på kveldstid.

Hvordan ser ditt fremtidige Fredrikstad sentrum ut?

Fremover vil folk i Fredrikstad og besøkende etterspørre mer av det de selv reiser til storbyer i inn- og utland for å oppleve. Det må vi gi dem, ellers blir de skuffet og

finner seg andre steder. Byen vil være i konkurranse om innbyggere, bedrifter og turister hver dag. Jeg merker at mange ikke helt forstår dette: Det er dessverre slik

at den lojaliteten vi har vært vant med fra tidligere generasjoner - gradvis vil forsvinne. De yngre generasjonen i dag reiser og studerer mer ute, og vil I større grad selv velge ønsket bosted og arbeid. Vi må derfor lykkes i skape mer utvikling, urbanitet, aktivitet og yrende liv i byen. La oss begynne med det nære og uforløste med en gang!