«Tannkjøtts-behandling». Hva har det med helse å gjøre?

«Tannkjøtts-behandling». Hva har det med helse å gjøre?

De fleste har hørt ordet «tannkjøttsbehandling».... men hva det innebærer kan være mer diffust. For noen år siden kunne man høre om at noen måtte til «han i Moss» for behandling. Han var den eneste spesialisten i Østfold før i tiden. Nå er situasjonen en annen og vi har heldigvis fått flere ...også i Fredrikstad.

Men hva er så « tannkjøttsbetennelse»? La oss se litt på hvordan vi er konstruert. Tenner er omgitt av kjeveben men de sitter ikke fast i benet på egen hånd. Hvis du rugger litt på en tann i munnen din vil du kjenne en liten bevegelse. Det er en liten klaring mellom tann og ben på ca 0,1mm bestående av mange bitte små fibre (kalt «periodontium») som fortøyer tanna fast i benet. Når disse fibrene( «fortøyningene») begynner ryke skjer det samme med tanna som med båten når dreggen slipper taket, den beveger seg. Der fibrene har røket trekker også benet seg bort fa tanna. Dette kalles marginal periodontitt ( pyoree i gamle dager). Over tid går tanna og benet rundt den tapt. Dette er altså ikke betennelse i tannkjøttet ,selv om slike pasienter ofte har det i tillegg. Tannkjøttsbetennelse («gingivitt») er en inflammasjonstilstand forårsaket av bakterieplakk ( belegg på tenner ). For å bli kvitt den må det gjøres et nøye renhold av alle flater også i mellomrommene.

Årsaken til marginal peridontitt er ganske kompleks og vitenskapen kjenner ikke absolutt alle sammenhenger ennå. Man vet at almentilstand, sigarettrøyking, immunforsvar og spesielle sykdommer er med på i trigge sykdom i tillegg til dårlig munnhygiene.

Behandling av sykdommen kan i de fleste tilfeller gi positive resultater. Det er viktig at det gjøres en grundig undersøkelse og at det legges en god behandlingsplan først. Deretter må det gjøres en systematisk behandling som går over noen vel etablerte faser. Det er ikke nok å bare skrape tannsten en gang i blandt. Den rensen som gjøres hos tannlege en gang i året er altså ingen behandling i denne sammenheng.

Det er som regel tannlegen eller tannpleieren som oppdager marginal periodontitt først. Iavanserte tilfelle er det viktig å henvise til spesialist i periodonti( «periodontist») for behandlingsplanlegging. Deretter bestemmer spesialisten type behandling som skal utføres og hvem som skal utføre det (spesialisten, tannpleier, almentannlegen). Denne type behandling utløser HELFO refusjon etter innslagspunkt 6a.Refusjonen blir automatisk trukket fra regningen slik at pasienten kun betaler en egenandel. Denne refusjonstypen faller også inn under frikort ordningen.

Det er viktig å ta tak i en slik behandling grundig. Studier indikerer en sammenheng mellom marginal periodontitt og bl.a hjerteinfarkt, hjerneslag og Alzheimer. Sykdommen kan også medføre tanntap og behov for rehabilitering av tannsettet med kunstige tenner. Denne type behandling fører også til Helforefusjon etter innslagspunkt 6b men her kan man ikke bruke frikortet. Det blir almentannlegen som vurderer om pasienten trenger henvisning til spesialist i Oral Protetikk («protetiker»)for rehabilitering.

Ved Colosseum Farmansgate har vi i deg både spesialist i periodonti og spesialist i Oral

Protetikk. Fra høsten 22 får vi to periodontister. Disse samarbeider ofte med protetiker om en felles behandlingsplan.

Dersom det blør mye i tannkjøttet, du har mye dårlig ånde eller har tenner som virker løse oppsøk tannlegen din eller ta direkte kontakt med vårt kompetansesenter. Dersom du røyker – DROPP RØYKEN!

Kai B.Hannestad

Tannlege, Spesialist i Oral Protetikk

Fagansvarlig Colosseum Farmansgate Fredrikstad

Avd. For Protetikk og bittfunksjon

Det Odontologiske Fakultet

Universitetet i Oslo

Colosseum Tannlege

Colosseum Tannlege

Her får du hjelp med alt fra den årlige tannsjekken og ordinær tannbehandling til estetisk tannbehandling, kirurgi, tannregulering for barn og voksne og implantatprotetikk. Ved akutt behov får du alltid hjelp på dagen. Du finner oss midt i Fredrikstad sentrum.

Adresse: Farmannsgate 2
Fredrikstad
Hjemmeside https://colosseumklinikken.no/colosseum-tannlege-fredrikstad/
Telefon: 69 36 88 00
Kategorier: Tjenester, Lege, tannlege og helsetjenester, Farmannsgate,
Stikkord: Tannhelse, Kirurgi, Regulering, Klinikk,

Relaterte artikler