Fredrikstad — Tyskland: 2—0!

Fredrikstad — Tyskland: 2—0!

Annette og Dominik Cap kunne velge å bo hvor som helst etter endt spesialistutdanning. De pakket snippesken og dro til Fredrikstad.

Utgivelse: Høst 2022 Foto: Helga Johanne Størdal
Tekst: Tom-Egil Jensen

Tannlegespesialistene Annette og Dominik Cap har tatt et stort steg — fra den sydende storbyen Hamburg via universitetsbyen Münster til fredelige Fredrikstad. Med en datter på halvannet år og hver sin spesialistutdanning på lasset satte de kursen nordover i våres, og at det ble akkurat Fredrikstad, var slett ingen tilfeldighet.

–Her kan vi huke av for mange viktige kriterier. Kort oppsummert: Både familiekabalen og jobbkabalen går opp. Og alt vi trenger i hverdagen, er innen rekkevidde, sier Annette Cap.

Passe avstand til Oslo og Gardermoen var særlig viktig for Dominik, som har familie i Tyskland. For Annette var størrelsen på byen viktig. I store byer bruker man mye tid på forflytning, men Fredrikstad kunne lokke med kort vei til alt, både i byen og i naturen. Og sist, men ikke minst: Et stort og godt tannlegemiljø, som Annette hadde kartlagt godt på forhånd.

Familiekabalen

Før spesialiseringen jobbet Annette nemlig et år som skoletannlege i Fredrikstad. Da fikk hun god oversikt over tannlegene i byen, og veldig godt inntrykk av miljøet. Dermed visste hun at byen har tre klinikker med kjeveortopeder, men ingen oralkirurg på daglig basis. Da paret tilbrakte seks uker i Fredrikstad i fjor sommer i kombinert ferie og barselpermisjon, sendte de en mail til Colosseum, byens største tannlegeklinikk. Kanskje de kunne være interessert i en utvidelse på sikt?

–Allerede dagen etter var vi på møte med klinikkledelsen. Og det var full klaff, kjemien stemte, og de kunne gi oss akkurat den fleksibiliteten og de betingelsene som var viktig for oss som småbarnsfamilie. For oss er dette helt optimalt, og Fredrikstad har fått sin første fastboende oralkirurg, forteller Annette.

Men Fredrikstad var langt ifra det eneste alternativet som ble vurdert. Paret hadde også muligheten til å overta tannlegeklinikken til Dominiks foreldre i Tyskland. Men som småbarnsforeldre er de veldig glade for å slippe logistikken med å drive klinkk selv. Dessuten setter arbeidslivet i Tyskland helt andre rammer for familielivet. Her forventer pasientene å kunne gå til tannlegen etter arbeidstid, og i stedet for komprimerte arbeidsdager mellom 8 og 16 har folk pause midt på dagen og jobber til kvelden. Dermed er det vanskelig for småbarnsforeldre å få kabalen til å gå opp.

–Hadde vi bodd i Tyskland, kunne vi ikke jobbet fullt begge to. Her kan vi jobbe til 16, hente datteren vår i barnehagen på vei hjem og ha familietid og fritid på ettermiddagen. Det er utrolig fint, sier Dominik.

Bylivets gleder — kultur, natur og god mat

Annette og Dominik studerte i storbyen Hamburg, og setter stor pris på alle mulighetene i en storby. Men i småbarnsfasen har man andre prioriteringer og bruker mer tid med familien og mindre på bylivets gleder. I tillegg blir man enda mer opptatt av tidsbruk, og det å slippe å bruke så mye tid på forflytning er en stor fordel i hverdagen.

–Her har vi kort vei mellom hjem og jobb, og kort vei både til marka og stranda. Jeg er for eksempel glad i kitesurfing, og det er det veldig mye lettere å drive med her enn i Hamburg. Hamburg ligger også ved vannet, men her bruker jeg en brøkdel av tiden på å komme meg til fine steder, forteller Dominik.

I tillegg setter han stor pris på det rike kulturlivet i byen, og på mulighetene for fritidsaktiviteter. Dominik er også imponert over tilbudet av god mat i Fredrikstad. Fra Tyskland er de vant til å spise godt, og at det skulle være så godt utvalg av spesialbutikker og gode restauranter i Fredrikstad, kom som en overraskelse.

–Det er mange veldig bra restauranter her, og mange butikker der vi får tak i spesialkaffe og gode ferskvarer som for eksempel fersk fisk. Det er en viktig kvalitet for meg, sier han.

Tilgang til alt

Det unge tannlegeparet har bare bodd i Fredrikstad siden Dominik startet i jobben som oralkirurg i april. Men de har allerede rukket å komme seg godt på plass i hus og hage i Falchåsen, og de er i gang med et aktivt familieliv med tilgang på både bylivets gleder og kortreiste naturopplevelser. De gleder seg veldig til å utforske mulighetene videre.

–Herfra har vi tilgang til alt! Skiturer i Trøsken, skøyter på Vollane, restauranter og kulturtilbud, masse fine strender, Fredrikstadmarka med bålplassene og bjørneløypa — det er jo så familievennlig! Det er jo et stort steg å flytte fra utlandet og storbyen og hit, men vi er veldig fornøyde så langt. Det har skjedd enormt mye bra i Fredrikstad siden sist jeg bodde her, i denne byen er det gjort veldig mye riktig, smiler Annette.

Innflytterene 02

Attraktiv for mennesker og bedrifter

At Fredrikstad skal være attraktiv for både mennesker og bedrifter, er et viktig mål for Fredrikstad Næringsforening. Derfor samarbeider de tett med Fredrikstad kommune, blant annet om utviklingen av en næringsplan. Temaer på agendaen er for eksempel arealplan, boligbygging, byutvikling og utvikling av en kultur for ambisjoner og vekst i byen.

–Målet vårt er at Fredrikstad skal bli Norges mest næringsvennlige kommune, forteller Hege Bongard, leder i Fredrikstad Næringsforening.

Dette krever en god porsjon egeninnsats fra alle som bor og jobber i byen i dag. Gjennom felles planer samarbeides det om alt fra kulturbygging og kompetansebygging til byutvikling og tilgang til strøm. Bedriftene må ha gode vilkår for å vokse og ønske dette, og potensielle innflyttere og arbeidstakere må se mulighetene både i byen og i byens bedrifter. Næringsforeningen har jobbet med synlighet og merkevarebygging gjennom studier og kurs for bedriftene, og oppfordret bedrifter til å fortelle historiene sine og vise hva de er gode på i media og egne kanaler. Da utvikles det over tid en positiv spiral.

–Mange små drypp gir til sammen en stor endring, område for område. Byen retter ryggen og blir en enda stoltere og tydeligere bo- og næringsdestinasjon, sier Bongard.

HB29

Et næringsliv i full utvikling

Fredrikstad er kjent som en tradisjonell industriby, men nå er industribedriftene nærmest blitt teknologibedrifter, og har en god miks av mange bransjer. Hege Bongard beskriver Fredrikstad som et tverrsnitt av Norge. Og hun slår fast at det er mange framoverlente bedrifter i byen som jobber med store nasjonale og internasjonale prosjekter.

–Herfra kan du jobbe med spennende internasjonale kunder. Bedriftene her har gjerne færre arbeidstakere enn de store i Oslo, men til gjengjeld får du jobbe med større deler av prosjektene. Dermed får du også mer innsikt og mulighet til å bygge bredere kompetanse, sier hun.

–I dine øyne, hva gjør byen attraktiv?

–Det er alle mulighetene, og spesielt de som ligger foran oss. Både byen og næringslivet er i full utvikling, og det gjelder å være proaktive og gripe mulighetene. Og i tillegg har vi de flotte fysiske rammene, med korte avstander mellom byen, sjøen og marka, ivrer Hege Bongard.

Flere saker