Velkommen til gjestebryggene!

Trenger du et avbrekk fra hyttelivet og er sugen på en bytur? Midt i Fredrikstad sentrum ligger drøyt 1100 meter gjestebrygge klar for å ta imot båtfolket!

Velkommen til  gjestebryggene!
Båt Brygge Elva Utgivelse: Sommer 2021 Foto: Tom Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Dersom du skal tilbringe lange ferieuker på hytta i sommer, kan det gjøre godt med noen bydager innimellom. Da er du heldig om hytta ligger en fin båttur fra Fredrikstad sentrum, en deilig sommerby full av spennende butikker, flotte restauranter og et variert kulturtilbud. Med båten havner du midt i smørøyet, og båtplasser er det i massevis.

– Gjestebrygga strekker seg helt fra Kråkerøybrua til Værstebrua på bysiden, så her er det mange muligheter. Kaifronten kan være litt høy for småbåter, men du kan slippe av svigermor og ungene ved Fiskebrygga, der er det en fin trappenedsenkning. Så kan du selv putre 50 meter lenger bort og legge til båten, sier Frode Samuelsen, virksomhetsleder for parkering og transport.

Stadig bedre servicefasiliteter

I dag er det både renovasjon, strøm og vann tilgjengelig langs kaikanten, men kommunen jobber med å få på plass fullverdige servicefasiliteter for båtfolket. Målet er å ha et servicehus på plass innen neste sommer, med både toaletter, dusj og muligheter for klesvask. Fra sankthans vil det også være byverter på plass langs elva.

– Byvertene er et kontaktpunkt for båtfolket. Byvertene får opplæring hos Visit Fredrikstad og Hvaler, og de kan hjelpe deg å finne fram til ting i sentrum. De sykler rundt i byen, og er det ikke verter til stede når du kommer, står det skilt med telefonnummer langs elva, forteller Frode Samuelsen.

Stor økning i båtgjester

I fjorårssesongen var det stor økning i antallet båtgjester på dagstur i sentrum. Mange av disse ville nok normalt dratt over Sekken til Strømstad, men takket være utreiseforbudet havnet de i Fredrikstad sentrum i stedet. Frode Samuelsen tror at mange av dem har fått mersmak på byen og vil komme tilbake i år. Og kanskje har de inspirert slekt og venner til å gjøre det samme?

– Her er det plass til alle sammen! Turen opp elva er utrolig flott, og ettersom vi har to elveløp, kan du kjøre inn en vei og ut den andre og få sett Blomsterøya fra to sider. Og folk kan ligge så lenge de vil i byen – forutsatt at de betaler havneavgift, selvfølgelig, smiler Frode Samuelsen.