Teft For Unika

Hvem har sagt at brukt skal være kjedelig, grått og trist. Mone Brimi som svermer for gjenbrukt interiør vet å sette en ekstra spiss på hverdagen. I nyetablerte Teft for unika er forretningen et alternativ for de som ønsker å ta et standpunkt i forbrukerdebatten. Samtidig som de kan få et unikt og spesielt hjem. Mone vet å finne godbitene til kundene som ingen andre har.

Teft For Unika
Brukt Gjenbruk Antikviteter Utgivelse: Sommer 2022 Foto: Mats Linder
Tekst: Mats Linder

Butikken er liten. Tingene står tett i tett. Første inntrykk er litt mystisk, som en marrokansk souk. Buddha-hoder og brett i kobber og messing står rundt omkring. En skygge svever rundt i lokalet. Mone Brimi liker at ting er på stell. Det er ingen tilfeldighet hvor tingene er plassert.

Mone er glad i at det skjer ting. At det beveger seg i livet. Replikkene sitter løst og blikket er våkent. Stearinlysene blir passet på og byttet ut. Atmosfæren skal være på topp når kundene kommer. Hun er opprinnelig fra Trøndelag, men har bodd her siden 2001. Byen har blomstret de siste 20 årene, er hennes første kommentar om Fredrikstad.

Å handle brukt er nødvendigvis ikke bare et spørsmål om bærekraft. – Det handler om å finne det unike og sette samme sitt eget interiør og sin egen stil. Og ikke ha det som alle andre har, er Mones konklusjon. Personlig stil er også en fanesak i det å handle brukt.

At det skulle bli gjenbruksinteriør på Mone var ikke en selvfølge. Hun er utdannet grafisk designer, jobber innen psykiatrien og har arbeidet som både boligfotograf og boligstylist. Bare for å nevne noe, kommer det fra en sjel som ønsker å utforske og oppdage nye ting. Det finnes dog en felles nevner i de ulike jobbene. – Det handler mye om det kunstneriske og friheten, synes hun. Når det kommer til det grafiske arbeidet så får Mone utforsket alle de kunstneriske genene som ligger i familien. Flere har drevet med maleri, tegning, skriving og annet. – Innen psykiatrien så er det også en del kreativitet i det å møte de menneskene som du er sammen med. Og med bruktbutikken så er det muligheten å finne alle skattene rundt omkring og sette de sammen til å bli noe helt unikt.

– Fordelen med å ha en butikk i Fredrikstad sentrum er å være synlig og vise alt det fine jeg finner. Mone har tidligere kjøpt og solgt en del på Finn. Så kom tanken om å ha et kontor og showroom der det var mulig å vise alt hun fant, og samtidig drive med grafisk design ved siden av. – Men så ble det bare mer og mer butikkpreget, og da har jeg egentlig lagt det grafiske mer på hylla. Det handler om å bli lagt merke til og vise skattene.

Det er lett å lures og tro at det er en spesiell type mennesker som oppsøker bruktbutikker. – De som kommer innom er en voksen kundegruppe, men også de noe yngre ny-etablererne som er interessert i design og interiør. Og de er gjerne interessert i det helt spesielle, og ønsker å finne kunst selv. Mone forklarer samtidig at mange er innom for å spørre om hun er interessert i å kjøpe noe av dem. – Noen kommer også med ønsker om ting de mangler, som et spisebord, eller annet.

Mone går rundt i butikken og viser frem forskjellige ting. Uten at det er en utalt idé så er det ikke til å unngå at mye av tingene har referanser til Østen. Hun forklarer det med at atmosfæren er viktig. – For å få det, så vil jeg ha mørke farger. Det blir ekstra poengtert med en dunkel lyssetting. Når det kommer til det Østen-pregede så er det vel fordi jeg synes det er kjempefint selv. Jeg ser veldig fort i andre bruktbutikker om det er noe i den stilen, og da kjøper jeg det. Jeg er for øvrig generelt interessert i mytologi og interiør som er religiøst preget. Det kan like gjerne være en norrøn stilart som en gresk, sier Mone mens hun smiler.

Allerede som 18-åring begynte Mone å handle brukt. Da gikk flytten til Oslo. Hun kjøpte ting som hun trengte, men også samlerobjekter. – Jeg bodde på hybel og var student og hadde ikke så mye å rutte med, eller så stor plass. Etter mange år i bruktbutikker får man et trent øye. Å kjøpe brukt er som å være på en konstant skattejakt. Det blir som en besettelse, forklarer Mone. – Vi har jo vokst opp med det eventyret om å dra på skattejakt og finne skatter. Så det er det det ligger i, eventyret rett og slett. Hvem har ikke lyst å finne en skatt, sier hun og ler høyt.

Teft For Unika på Instagram: https://www.instagram.com/teft...

Teft For Unika