Stil og style

Stil og style

Selge bolig? Eiendomsmegleren hjelper deg med å vise den fram på en god måte.

Tonje Aasvangen Stavlund Styling Interiør Hjem Design Visning Utgivelse: Jul og vinter 2016 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Eiendomsmegler Tonje Aasvangen hos Stavlund har lang erfaring med å selge boliger i Fredrikstad. Hun forteller oss litt om hvordan boligen din kan gjøres interessant for en stor kjøpergruppe.

Hvorfor bør man style boligen sin før visning?

– Styling, eller «optimalisering», som vi liker å kalle det, bidrar til å få frem enhver bolig på en bedre måte, slik at boligen står bedre frem i sammenligning med andre boliger på markedet. Vi tror dette kan gjøre at selgeren får en bedre pris for eiendommen. Optimalisering handler altså ikke om å dekke over. Det handler som regel heller ikke om å kaste alt man har for å erstatte det med nytt. Det handler om hvordan man skal få mest ut av det man har, gjerne med å fjerne noe slik at stilretningen blir tydeligere.

Hva bør vises og ikke vises på prospektet og under visning?

– Alle innreder hjemmet sitt slik at det skal fungere best mulig for dem som bruker boligen. Men det som kan være godt og nyttig i det daglige liv, kan være både sært, privat og mindre relevant for potensielle kjøpere. Vi skal legge til rette for at den som kommer på visning, raskt skal kunne se hvordan boligen kan fungere til vedkommendes behov.

– Private familiebilder, eller bilder og gjenstander som reflekterer et politisk eller religiøst syn, kan med fordel reduseres, eller fjernes helt. Tilsvarende: Det kan være fint med husdyr, men ikke alle verdsetter det på lik måte. Klatretreet til husets katt, eller kanskje et herbarium for reptiler eller lignende, kan for enkelte fremkalle ubehag eller frykt.

Hvor ryddig bør det være?

– Ryddig! Og man bør ikke bare ha det ryddig, men rydde unna både gjenstander og møbler. Om du føler at det blir et tomt hull igjen etter stolen og det lille kaffebordet, så tenk at visningsgjesten som ikke har sett det, trolig ikke oppfatter det på samme måte.

Øye for detaljer

Når Tonje Aasvangen kommer inn i en bolig, ser hun raskt hva som bør trekkes fra og legges til.

– En megler ser boligen med helt andre øyne enn hva eieren gjør. Jeg pleier å gå fra rom til rom i boligen og gi min mening om hva som bør ryddes unna eller flyttes til andre steder i boligen før fotografering og visning.

– Alle boligeiere og boliger er ulike. Noen har et stilfullt og oversiktlig hjem, mens andre trenger mer hjelp for å få ordnet til visning. Vi ønsker at rommene skal være behagelige og harmoniske. Folk skal få en god følelse når de er på visning.

Her er noen av detaljene Tonje Aasvangen legger vekt på i forkant av fotografering og visning:

Blomster og grønt på bord/benk
Det er ikke alltid roser eller orkideer er det rette. Et dekorativt blad fra hagen kan være vakkert. Spør blomsterhandleren om råd dersom du vil kjøpe noe.

Lune materialer
Skinn, ull og trevirke er ekte og behagelige materialer.

Organiske, runde former
Vaser og pyntegjenstander med runde former skaper ro i rommet. Én større ting kan være bedre enn mange små.

Belysning
Belysning er viktig. En elegant lampe som er plassert f.eks. i en bokhylle, gjør seg godt. (Bilde 4.)

Farger
Fargebruken kan gjerne harmonere gjennom hele boligen. Fargen på interiørdetaljer som f.eks. puter kan gå ton-i-ton.