Kultur, piknik og kontorer i byens indrefilet

Et sentrum må tilby både handel, opplevelser, boliger og arbeidsplasser. Morten Fredriksen styrer etter dette når Fredriksborg skaper nytt.

Kultur, piknik og kontorer i byens indrefilet
Litteraturhuset Morten Fredriksen Eiendom Utgivelse: Jul og vinter 2015 Foto: Griff kommunikasjon
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Fredrikstad utvikler seg. Deler av sentrum er helt annerledes nå enn for bare fem år siden. Gamle bygg har veket plass for nye, og parkeringsplasser er gjort om til levende torg. På en relativt kort strekning mellom Storgata og elva har det skjedd en storstilt gradvis forandring som har endret bybildet, og muligens også Fredrikstads syn på seg selv.

Litteraturhuset mot tre år

– Det er kjempemoro at de tingene vi har brukt tid og krefter på, nytes av byen, sier Morten Fredriksen, daglig leder i Fredriksborg Eiendom.

I januar er det tre år siden han rørt kunne åpne hans og Fredriksborgs hjertebarn: Litteraturhuset. Publikum var på plass fra første dag, og huset ble på kort tid en institusjon i byen. Så å si hver dag er det foredrag, opplesninger, debatter, konserter og andre arrangementer av høy kvalitet som dekker et stort spenn av temaer. I dag er det vanskelig gå tenke seg Fredrikstad uten Litteraturhuset.

– Jeg er imponert over det gode programmet. Det har vært vekst i besøket hvert år. Og intet fyller salene mer enn foredrag om lokalhistorie og byutvikling, sier Morten Fredriksen.

Grønt gress

Litteraturhuset har blitt et sentrum for opplevelser for byens befolkning. Det har også nabotomten blitt. Blomstertorvet, stedet med det vakre navnet som i tiår gjorde tjeneste som trist parkeringsplass, ble for to år siden åpnet som en grønn allmenning, der barna slår hjul. Bort med bilene, inn med folk.

– Målet vårt var å lage et sted langs elva der folk kunne sitte ned og spise uten å betale for det, sier Morten Fredriksen. Han viser til at folk har piknik på den innbydende grønne plenen. – Når man er ute og reiser, er det gjerne byrommene man setter mest pris på. Tenk for eksempel på Stortorvet i København, sier han.

God sentrumsutvikling må ha en bredde. Handel, opplevelser, boliger og arbeidsplasser er like viktig.

Storgata 5

Det neste store skrittet for Fredriksborg er Blomstertorgets nabo på motsatt side av Litteraturhuset: Pizzanini-bygget. I våres flyttet pizzarestauranten ut og noen titalls meter vestover langs brygga, og bygningen fra 1950-tallet har sett sine beste dager. Det skal rives for å gi plass til et nytt praktbygg.

– Det blir et moderne bygg, med inspirasjon fra det historiske teglstensbygget til Fredrikstad Motorfabrikk på den andre siden av elva. Vi skal bruke teglsten og svart stål. Med det sender vi en hilsen til byens industrihistorie, sier Fredriksen. – Med den sentrale plasseringen i bybildet ønsker vi å lage et bygg Fredrikstad kan være stolte av.

Bygningen vil ligge vendt mot Blomstertorvet, og den populære restauranten TGI Friday’s vil ta imot sultne Fredrikstad-folk på bakkeplan. I de øvrige etasjene blir det kontorlokaler. Med nye Storgata 5 fullfører Fredriksborg sin paradestrekning med litteraturhus, grønn allmenning og topp moderne kontorlokaler.

23 storgata 5