Julemarkeder i Fredrikstad

For noen begynner juleforberedelsene i oktober, mens mange sparer seg til selveste julemåneden før de siste innkjøpene kan krysses av. Når gatene er pyntet med julelys, og vi kanskje til og med blir velsignet med et lett snødryss, er gatene postkortvakre og blide ansikter og hyggelig handel sikrerden gode førjulsstemningen.

Julemarkeder i Fredrikstad
Jul Marked Utgivelse: Jul og vinter 2022 Foto: Visit Fredrikstad & Hvaler
Tekst: Hilde Marstrander

GAMLEBYEN

Ingenting er som å få en kopp rykende gløgg og en pose brente mandler, og rusle rundt i vintersolen over brosteinsgatene i Gamlebyen. Begeistrede hvin fra glade barn og småpruting over et par hjemmestrikkede ullsokker, drar tankene tilbake til hvordan julefeiringen må ha vært i Fredrikstad etter den store bybrannen i 1672, hvorpå Kongens torv ble anlagt. Camilla Olsen, som leder Gamlebyen Handelsforening, er involvert i driften av «Jul i Gamlebyen». Medarangør er Visit Fredrikstad og Hvaler. Julemarkedet arrangeres på Torvet og i Voldportgaten de tre siste helgene i advent – både lørdag kl. 10:00–16:00 og søndag kl. 12:00–16:00.

– Det kommer kor og eventyrforteller, kirken er involvert og Gamlebyennissen har også satt av tid i sin travle førjulssesong. «Jul i Gamlebyen»-programmet publiseres på Visit Fredrikstad og Hvalers nettsider, forteller hun. Det er et stort spenn av utstillere. Mange selger egenproduserte produkter, antikk og gjenbruk, mens det også er mange kvalitetsbedrifter fra nær og fjærn som vil stille ut og selge i bodene

våre. Man får både mat, drikke, kunsthåndverk, strikkede produkter, julepynt og mye mer, forteller hun. Selve julegateåpningen er søndag 27. november, og klokken 16:00 tennes julegranen i Gamlebyen. Dette

er også helgen hvor elevene fra PLUS-skolen stiller opp med lokale, håndlagde artikler, fra kommende gullsmeder, skomakere og trebåtbyggere, som tar norske håndverkstradisjoner videre inn i fremtiden.

Jul i sentrum 4

NYGAARDSPLASSEN

– Vi gjentar fjorårets suksess, og arrangerer julemarked på Nygaardsplassen i desember. I fjor var det flere tusen innom, og stemningen var rett og slett magisk, uttaler Marte Teien, som er forretningsutvikler i Cityplan. Byutviklingsselskapet Cityplan eier en rekke næringseiendommer i sentrum, og jobber

kontinuerlig med å dekke hull i markedet, og samtidig balansere tilbudene mellom nytt og gammelt i bykjernen vår.

Jul i sentrum 3

– Denne gangen kjører vi julemarkedet to helger, samt at bodene får en skikkelig oppgradering. Hver stand får sin egen bod, med fine markisetak som på en gammeldags bod, forteller hun. De aktuelle helgene er 11–12 desember og 17–18. Lørdagene er åpningstiden 12:00–17:00 og søndagene 14:00–17:00. En rekke av de mest sentrale butikkene og caféene er med; blant andre Choco Loco, Bunt, Sprell, Dis Design, Røverkaffe, Bakfickan, Boomerang, Doughtales, KØL og TÆPS.

– Her blir det et bredt utvalg av julepynt, blomster, kranser, julegaver og spiselige godsaker, forsikrer Marte Teien.

Jul i sentrum 2

ISEGRAN

Også på Isegran, ved Håpets katedral, blir det et koselig julemarked lørdag 3. desember fra kl. 12:00. De kan friste med gløgg, julegrøt og sveler, og en mangde bærekrafige naturprodukter, som utgjør flotte julegaver for de som tenker grønt i julestria.

– Noen av produktene vi tilbyr er forskjellige håndverksprodukter, biekatedraler og eplemost, sier Tone Langvik som er daglig leder for prosjektet Håpets katedral. Reisverket til Håpets katedral er insirert av norske stavkirker og i stor grad oppført med plast som er plukket fra strandområdene i distriktet. Dette

uttgjør et stemningsfullt bakteppe for årets julemarked på dette idylliske stedet, som bare er en gratis fergetur unna sentrum. Selve julemarkedet er et samarbeid mellom Håpets katedral og det maritime miljøet på Isegran, med en megde frivillige som trår til.

– Det er alltid noen nye produkter hvert år, men vi vet ikke helt hva som produseres av våre flinke Håpsbyggere denne julen. Det blir spennende å se! Tidligere år har vi blant annet hatt stor interesse for solide trefjøler, maritime artikler og dørmatter laget av taukveiler fra Najaden. Dessuten får vi besøk av Pram-nissen, og det går også rykter om at vi får besøk av et kvinnesterkt trommekorps, ivrer hun.

ÅRETS JULEHANDEL I TALL
Årets julehandel vil koste 113 milliarder kroner. Netthandelsomsetning på 10,6 milliarder kroner, kommer i tillegg, noe som gjør at den totale julehandelen ender opp på 123,6 milliarder kroner. Dette betyr at gjennomsnittsnordmannen bruker 22.658 kroner på julehandel i november og desember, hvorav 11.915 kroner i desember.

(Kilde: Oslo Handelsstands Forening / Finansavisen / Bendik Haug Aurdal)

NYTTIGE ADRESSER
Visitfredrikstadhvaler.com
Hvaskjerifredrikstad.no

Fredrikstad.kommune.no

Håpetskatedral.no