Fredrikstadhjem skal inspirere i 25 land

Hun har alltid hatt behov for å innrede etter stemninger. En hjernesvulst gjorde hobbyen til ren terapi, og viktigheten av stilrene, avslappende omgivelser større. Resultatet fikk Ikea til å ta kontakt

Fredrikstadhjem skal inspirere i 25 land
Interiør Hjem Anita Walraven Oredalen Stig Lillehjem IKEA Utgivelse: Jul og vinter 2017 Foto: Trine Sirnes
Tekst: Trine Sirnes

Anita Walraven bor i Oredalen med samboer Stig Lillehjem. Til daglig jobber hun som barneveileder i Fredrikstad kommune, men den store hobbyen og en viktig del av livet er interiørdesign. Hjemmet er en oase av god smak, hjemmekos og treffsikre detaljer. Et skapt hjem der hver detalj har sin historie, ofte hentet inn fra naturen eller satt sammen av Anita selv. Som stuebordet som opprinnelig var kledning fra en gammel låve som skulle rives, egenhendig snekret sammen da hun da hun flyttet hjemmefra som attenåring. Eller den gråhvite stokken hun fant i sjøen, som sammen med en stor håndlaget keramikkrukke skaper en skulptur og et blikkfang i stuen. Naturen ses overalt i detaljene, fra åtte tonn med rullestein som egenhendig er fraktet og spredt rundt i hagen, treverk i møbler og en fantastisk blodbøk i hagen som via de store vindusflatene i huset blir en del av interiøret nesten uansett hvor du er i første etasje.

Ble kontaktet av Ikea

På Instagram, der hun legger ut bilder av hjemmet sitt, har den kreative barneveilederen hele ti tusen følgere under navnet madebytonia. En dag tok August Media i London kontakt. De ønsket å sende et team for å lage en reportasje for Ikea Family Magazine.

- Jeg får en del spam på e-postkontoen min, så jeg trodde først det var tull. Jeg fikk Stig til å sjekke dem opp, og det viste seg å være seriøst. Et team på fem personer; en stylist, en fotograf, en AD og to assistenter kom flyende over fra London og ble her i fire dager.

Stylisten Carl Braganza reiser verden rundt og har blant annet Marks&Spencer som fast kunde, og har sett det meste. Hjemme hos Anita og Stig kunne han nesten ikke styre sin begeistring.

– Han sa at det var det råeste hjemmet han hadde vært i. Så personlig og unikt. Her skulle ingenting forandres. Bortsett fra å legge til noen få detaljer fra Ikea da, for å gjøre det relevant for magasinet. Tenk at han skulle si det om vårt hjem i lille Fredrikstad, han som reiser verden rundt i jobben sin.

Skal inspirere i 25 land

Både Anita og Stig var spent i forkant av besøket fra London. Så ble det full match fra første stund.

– Vi ble så godt kjent i løpet av de dagene, vi tok dem med til Hvaler og viste dem byen, og de har bedt oss til sine private hjem ved en senere anledning. Vi har fått venner for livet.

– Det ble jo litt spesielt, bildene er tatt for høst- og vintermagasinet som akkurat har kommet ut, mens de jo var her i juni. Et av bildene i magasinet er fra uteplassen, med bål og oss i ull, skjerf og boblejakker. Den dagen var det 29 varmegrader, så det ble en varm affære.

Magasinet gis ut i 25 land, blant dem Kina, Canada, Italia, Tyskland, Nederland og Sverige. I tillegg til at det ligger på nett.

– Vi har bodd her i 16 år og bygget opp dette hjemmet gjennom alle disse årene. Det er derfor så deilig å få sånne tilbakemeldinger og en reportasje som viser både oss, familien vår og hjemmet frem på en så varm og nær måte, samtidig som interiøret kommer godt frem. Dette er jo på en måte livsverket vårt.

Hjernesvulst

Skapertrangen til Anita har alltid vært der, Allerede som 10-åring ønsket hun seg møbler i gave og kreerte egne ting. For elleve år siden snudde en hjernesvulst livet på hodet:

– Jeg våknet opp fra en drøm der jeg kjørte karusell, alt gikk rundt. Så begynte jeg å styrt-kaste opp. Det var en tidlig morgen i juni 2006. Legene trodde jeg hadde fått virus på balansenerven, men jeg som aldri var syk og aldri la meg ned for noe, skjønte at noe var veldig galt.

Mange tester senere fant legene en 6,5 centimeter stor svulst på hjernen. Den var godartet og ble operert bort. Men ingen hadde forberedt hverken Anita eller familien på fortsettelsen:

– Jeg våknet etter operasjonen med en intens lykkefølelse. Det eneste jeg tenkte var “Jeg lever!”.

Ved sengekanten sto legen. Han viftet en penn foran ansiktet hennes og ba henne si hva hun så.

– I hodet mitt sier jeg penn, men jeg hører hva som kommer ut av munnen min; “vøvøvø”. Litt senere kommer Stig og Antonia inn, hun var da 16 år. De har blitt informert av legen og står med tårer i øynene. Jeg tror det er narkosen som påvirker meg, får skrevet på en blokk “Hva skjer, jeg høres ut som jeg er skikkelig full”, og det får meg til å bryte ut i en voldsom latter, noe som smitter over til Stig og Antonia.

Skape stemninger

Realiteten synker inn. Hun har mistet taleevnen og fått lammelser i den ene siden og i ansiktet.

Ti måneder senere gikk hun på jobb, selv om språket ikke var helt på plass enda. Elever har siden beskrevet det som at hun snakket gebrokkent. Først to år etterpå var språket ordentlig på plass, men den tidligere fem-språklige norsk-nederlenderen hadde blitt en-språklig.

– Jeg skjønner når familien min snakker nederlandsk til meg, men jeg har ikke ordene til å svare tilbake. Engelsk har delvis kommet tilbake, antagelig fordi jeg praktiserer det på skolen. Men jeg er ikke like god som før.

I dag jobber hun 50 prosent, tåler ikke stress,må ha det stille og rolig rundt seg og trenger mye søvn. Men utad fremstår hun sterk og veltalende.

– Jeg løper en mil i skogen og mediterer hver dag. Interiør har blitt min terapi. Det handler om å skape stemninger, omgivelser der både jeg og andre kan slappe av og føle oss hjemme. Jeg er ikke opptatt av trender eller merker, men hva enkelte detaljer får meg til å føle. At det gir ro i sjelen.

Prikken over i’en

Hjemmet er som tatt ut av et interiørblad, ikke som en kopi, men som noe helt unikt og inspirerende, som oser av personlighet og hjemmehygge. Det er varmt og innbyr til å finne seg en lun plass, trekke bena godt opp under seg og trekke pusten dypt. Samtidig er det stilrent og bærer preg av at det er en tanke bak hver eneste minste detalj.

Huset har de fått bygget om etter tegninger Anita selv har gjort. Nå er hun i gang med å tegne nye planer for utearealene. For det er alltid noe nytt som planlegges.

– Vi lever og ånder for dette huset. Stig hjelper til, mens jeg setter prikken over i’en, avslutter Anita med et smil.