Fest skaper by!

Snart ruller de inn over oss, de ukene da Fredrikstads festivalhjerte banker som aller heftigst. Reiselivssjef Maya Nielsen gleder seg stort, for fest er fornuftig byutvikling.

Fest skaper by!
Turisme Festival Utgivelse: Sommer 2019 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

– Festivalene skaper så mye bra for byen vår. På kort sikt gir de økt omsetning, på lang sikt bygger de omdømme og bykultur, og de bidrar til at folk blir enda mer stolte av byen sin, ivrer Maya Nielsen.

For Fredrikstad er en mellomstor by, men en enorm festivalby. I perioden fra mars til september går det slag i slag, bare Gamlebyen har 13 festivaler, og hele byen totalt har omkring 20. Her er alt fra de bredeste folkefestene til de smaleste konseptfestivalene, og Maya Nielsen ønsker dem alle hjertelig velkommen.

– Vi trenger miksen av det brede og det smale. Festivaler med store, omreisende artister trekker det lokale publikummet og skaper folkefest for oss som bor her. Men det er de smaleste festivalene som gir oss flest gjestedøgn, med alt det fører med seg av omsetning og omdømmebygging utenfor byens grenser.

Som om FFK vinner...

Reiselivssjefen mener det har skjedd en mentalitetsendring i Fredrikstad i løpet av de siste 5–6 årene. Det henger sammen med den generelle positive byutviklingen:

Vi er blitt mer urbane, folk er generelt mer ute og bruker byen mer. Og på grunn av sosiale medier er folk blitt lettere å nå, så det som skjer, får mer oppmerksomhet. Fredrikstad er inne i en god sirkel, og Maya Nielsen liker det som skjer.

Fredrikstad sentrum er blitt et sted for opplevelser. Alle festivalene bidrar til at folk blir stolte av byen sin, det er som om FFK vinner hver gang! Vi må aldri si nei takk til en festival, den store bredden gjør at alle finner noe som frister. Og festivalmarkedet regulerer seg av seg selv, mener hun.

Byen kler festivaler

Idyllfestivalen er den første store sommerfesten som drar folk ut i gatene og skaper magi i byrommet. Få dager etter er det Glommafestivalen som drar i gang festen langs elva, for 30. år på rad. Deretter følger Tall Ships Races med skutefest og celebre gjester, tett fulgt av Månefestivalen som setter ekstra farge på Gamlebyen.