Fargerike tider

I 70 år har Kjøstelsen gitt Fredrikstad-folk gode råd om fargevalg, maling og interiør. Men aldri har interiørinteressen vært så stor som unntaksvåren 2020.

Fargerike tider
Farvehandel Maling Tapet Gulv Hjem Interiør Utgivelse: Sommer 2020 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Nordmenn er et oppussende folk, og i disse tider med mye hjemmetid har interiørinteressen blomstret i de tusen hjem. Da blir det travelt hos de som er fagfolk på farger og interiør.

– Jeg har aldri sett maken til april, sier Hans Kristian Kjøstelsen, som er tredjegenerasjons fargehandler i Fredrikstad sentrum.

– Vi så litt svart på det i utgangspunktet, for nå er vi ganske innestengte og usynlige på grunn av byggeplassen foran her. Men det har aldri vært så stor pågang som denne våren. Vår og sommer er vanligvis hektisk, men dette slår alle rekorder.

Mange ben å stå på

Fargerike Kjøstelsen er den eneste faghandelen innenfor tapet og gulv i Fredrikstad sentrum, og de er store på maling til både innendørs og utendørs bruk. Her får du ikke store mengder maling på tilbud, men du får noe de store kjedene ikke kan skilte med: Solid fagkompetanse og masse kunnskap for pengene.

– Vi har et veldig stabilt arbeidsmiljø, flere av de ansatte har vært her i 25-30 år. Selv har jeg jo vokst opp her, og jeg har gått i lære som maler. Våre ansatte får stadig kursing gjennom Jotun Fargeskole og Fargerike-skolen, så her får du gode faglige råd.

Mye har endret seg siden bestefar Kjøstelsen startet firmaet for 70 år siden. Han var grossist innenfor maling og leverte store kvanta til malere og mindre butikker. Nå går 80 % av handelen til mannen i gata, og bedriften trenger flere ben å stå på. Derfor har Kjøstelsen eget malerfirma med 6 ansatte, og i jubileumsåret har de overtatt et utsalg i Dikeveien som er spesialister på gulv. Og av sentrumsbutikkens 9 ansatte er 3 utdannet interiørkonsulenter som drar hjem til folk og gi råd om farger og innredning.

– Interiørkonsulentene gir råd om alt fra fargevalg og tapeter til riving av vegger. Av og til får de hele hus i fanget, hvor de kan sette opp en fullstendig plan for innredninger helt ned til innkjøp av bilder, forteller Hans Kristian Kjøstelsen.

Raske løsninger og gamle håndverkstradisjoner

Ofte har folk som kommer i butikken, bestemt seg for hva de vil ha, men trenger en bekreftelse på at de er på riktig spor. Mange har gjort grundig research hjemme og lett på nettet etter farger og løsninger. En del er opptatt av trender og ønsker seg sesongens farger – akkurat nå ser vi en bevegelse over fra lysegrått og hvitt og over i jordfarger. En annen tydelig trend i tiden er at ting skal gå fort – folk vil ha ferdigbehandlede materialer og raske løsninger, og det er sjelden bruk for den gamle håndverkskunnskapen og de grunnleggende teknikkene.

– Det er jo litt trist, sier faghandleren. Mye gammel kunnskap går nok tapt. Men blir det spørsmål om lasering og ådring og linoljemaling, har vi folk her som kan det også, sier Kjøstelsen.

Og skal vi spå ut fra en fredag formiddag i mai, er det ingen fare for at folk slutter å oppsøke Fargerike Kjøstelsen for interiørhjelp. Her er folk som skal gjøre vårpuss ute, male utvendige husfasader eller kjøpe interiørmaling, solskjerming, parketter og laminat. For noen tusenlapper får de det veldig mye finere, og de har noe å bruke all hjemmetiden på …