En tidsreise med tweed og sykkel

Lørdag 2. september gikk nok et sykkelløp gjennom Fredrikstad. Men ingen av deltakerne gjorde forsøk på å sykle fort, og det var ikke en kondomdress å se blant de 170 deltakerne. Iført tweed, sixpencer og brede smil og med velfylte piknikkurver toget de gjennom byen. Tweed Run har inntatt Norge.

Griff kommunikasjon Helga Johanne Størdal Høst 2017

Støvet i sykkelsporene har knapt lagt seg etter Norges første Tweed Run når vi treffer Tweeds selv for en liten oppsummering. Han er som alltid ulastelig antrukket – i tweed – og serverer te og smørbrød på porselen. Knut Thomas Hareide-Larsen smiler bredt ved tanken på helgens festlige ferd gjennom byen.

– Det var helt fantastisk! Vårt aller første Tweed Run ble mye større enn vi hadde trodd, og folk catchet konseptet veldig bra. Det dukket opp mange flere velkledde mennesker enn vi hadde trodd på forhånd, og alle virket veldig fornøyde med dagen og arrangementet.

Skreddersydd for byjubileet og Fredrikstad

Verdens første Tweed Run gikk av stabelen i London i 2009, og siden har fenomenet spredt seg over store deler av verden. Tweed Run er byfest og sykkelglede, nostalgitrip, familiemoro og en hyllest til det saktegående livet. At byen nytes best på sykkel har lenge vært Hareide-Larsens bestemte mening, og han har vært fascinert av Tweed Run-konseptet siden starten. Derfor har han lenge hatt lyst til å arrangere sykkelløpet i Fredrikstad, og med byjubileet kom den perfekte anledningen.

– Dette var jo et arrangement som passet som hånd i hanske inn i byjubileet. Derfor søkte vi om støtte fra kommunens jubileumsmidler til dette. Dette gjorde at vi kunne utarbeide et forprosjekt i 2016, og at vi kunne dra på studietur til alle Tweed Runs store mor i London i mai for å oppleve originalen. Og det slo oss med en gang: Denne stemningen ville vi kunne gjenskape i stor grad i Fredrikstad. Kommandanthagen gir jo for eksempel den ultimate britisk hage-følelsen og er som skapt for tweed og nostalgi. Derfor måtte vi jo avslutte dagen der.

Tweed Run-dagen varte fra ti om morgenen til ti om kvelden og startet og sluttet, som seg hør og bør, i Gamlebyen. For det er jo Gamlebyen som er 450 år. Løypa gikk langs Glommastien til Selbak, over elva med ferge og videre til Domkirkeparken, hvor 50 liter nytraktet Twinings-te ventet på folket. Deretter tråkket de seg ned gågata og ut til Isegran for god, gammeldags piknik, enten med medbragte kurver eller kurver pakket av Kirkens Bymisjons Café Britannia. Etter dette endte ferden i Gamlebyen med premieutdeling og konsert. Ved dette sykkelløpet var det ingen premie til den som kom først i mål:

– Vi delte ut premier til mest velkledde mann og dame, til beste Instagram-bilde og til den med best hårpryd i ansiktet. Vinneren av sistnevnte premie var en hund, og premien var en frisørtime hos Adam og Eva, så der er jeg spent på resultatet, humrer Knut Thomas Hareide-Larsen.

Knirkefritt samarbeid

De som kjenner til Fredrikstad-mannen fra før, har sannsynligvis også fått med seg Tweeds Kulturfest. I høst er det ingen kulturfest, fordi byen likevel er full av kulturfest hele dette året, og fordi det var passende med en pause etter fem år. Men Tweed Run bygger på samme prinsipp: En skal fylle hverdagen med glede og få mest mulig moro ut av livet. Kulturfesten er det Knut Thomas og Trond Svandal som står bak, men til Tweed Run har de fått med seg et langt større lag.

– Vi har en styringsgruppe som består av Morten Marius Apenes, Fredrik Brostrøm-Hansen og Rasmus Leiro og Lasse Imrik fra Kirkens Bymisjon i tillegg til Trond og meg. Det er et utmerket team hvor vi utfyller hverandre og er flinke til helt forskjellige ting. Uten styringsgruppa hadde ikke dette blitt på langt nær så bra.

Knut Thomas roser samarbeidet med Pedalen og bymisjonen opp i skyene. Pedalen var med og hadde mekkevogn underveis i løypa hvor de reparerte punkterte hjul, og hovedpremien, en flott sykkel, var sponset av sykkelmerket Pilen, som Pedalen fører. Sosialt engasjement er en viktig del av Tweed Run-tanken, og ved Fredrikstads eget Tweed Run gikk 10 % av inntektene til Kirkens Bymisjon. Valget av Kirkens Bymisjon falt seg naturlig, ettersom de både jobber sosialt og har spesiell satsing på sykkel gjennom Pedalen. En annen viktig støttespiller for Tweed Run er fergene.

– Fergene sto for en fantastisk service og satte opp ekstraferger for arrangementets skyld. Fergene gjør jo generelt en fabelaktig jobb for at folk skal kunne sykle i byen.

Tradisjon?

Tweed Run-sjefen er klar for å gjøre løpet til en tradisjon og sier forhåndssalget av billetter til neste års løp kan være rett rundt hjørnet. Med 170 syklende i alle aldre, både lokale og langveisfarende og til og med en og annen særping må dette kunne sies å ha vært en suksessrik førstegang.

– Og hvem vet, kanskje blir det enda lettere å få til et samarbeid med handelsstanden i senere år, nå som konseptet er kjent? I år fikk vi flotte premier fra Ferner Jacobsen, Pilen/Pedalen og Adam og Eva, det var helt prima. Men det er jo potensial for en del salg av klær og utstyr her, det være seg termoser, skjerf, hatter, tweedjakker, piknikkofferter eller vinflaskeholdere. Jeg håper og tror vi har beredt grunnen for et enda bredere engasjement blant folk flest også. Tweed Run handler om å nyte livet, bruke byen og ha det morsomt sammen, hvem kan ikke si seg enig i at det er bra?