En suksessoppskrift

Vinden står riktig vei for Restaurant Slippen. Den varme forsommervinden smyger seg over gangbroa og bærer med seg liflige løfter om fortreffelig sjømat. Godt hjulpet av gjeve utmerkelser og internasjonale lovord lokker den kundene til bords.2

En suksessoppskrift
Restaurant Fisk Skalldyr Utgivelse: Sommer 2018 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Fortellingen om Slippen er en ekte Askepotthistorie fra det virkelige liv, sett fra restaurantens side. For på under seks år har Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson og det fabelaktige teamet deres forvandlet et noe ruskete utgangspunkt til en fortryllende og vidgjeten internasjonal suksess. Men medbøren har ikke gitt dem prinsessenykker. Som fra første øyeblikk er det ekte, ærlig, god mat for normaltykke lommebøker som gjelder. Slippen er ujålete, tross berømmelsen, her er det lave skuldre og raus atmosfære. Men Ingeborg Nygaard innrømmer at det har kostet både anselige summer, tid og krefter å få restauranten til å skinne.

33 Slippen 1

– Galskap!

Slik oppsummerer hun starten på eventyret. For det var jo det det var, å kjøpe en skakkjørt restaurant i en vilt fremmed by når de akkurat hadde landa i hjembyen hennes, Tromsø, og skulle etablere seg der. Men så var det denne drømmen, da. Om å starte en felles restaurant, skape sine egne arbeidsplasser og styre alt selv, lage den restauranten de selv ønsket å gå på.

– Så dukket det opp et tilbud om å overta Slippen, via en kokkekompis. Og det viste seg at Fredrikstad manglet en sjømatrestaurant, som jo var en nisje vi begge hadde et sterkt forhold til og kompetanse på. Så da hoppet vi ut i det, ler Nygaard.

Et fantastisk team

33 Slippen 2

Det er det mange i Fredrikstad og omegn som er glade for i dag. Ikke minst kokkeparet selv. For dette har gått så over all forventning. Det som startet opp som en liten bedrift med noen ganske få ansatte, har nå cirka 35 ansatte på helårsbasis, 45 i høysesongen. Sultne gjester strømmer til fra fjern og nær, ikke minst etter den gjeve utmerkelsen «Beste fiske- og skalldyrrestaurant i Norge», som ble delt ut av Bookatable by Michelin.

– Den eneste ulempen med premieringen, er at folk nå har enda større forventninger når de kommer hit, forteller Ingeborg Nygaard. De forventer verdens beste service og mat, og vi merker forventningspresset. Men vi gjør alt helt likt som før, vi må jo bare fortsette å levere det beste vi kan. Og takket være et fantastisk team, greier vi det.

Ingeborg kan ikke få fullrost de ansatte nok. Her jobber det bare fagfolk, førsteklasses kokker og yrkesservitører som brenner for god mat og service, og som alle har lagt ned masse arbeid og krefter i Slippen. Og her ligger selve nøkkelen til suksessen, ifølge Nygaard: Et dedikert team der de selv har vært til stede skulder ved skulder med de ansatte, hele veien, og bygd bedriften sammen. Hun legger ikke skjul på at det er heftig til tider, særlig i og med at team Nygaard/Gustafsson har fått to små i den samme perioden.

– Det er en livsstil å drive restaurant! Men en god en, dette har jo gått mye bedre enn vi kunne drømme om. Og vi holder på så lenge det er gøy, sier Nygaard.

Topp kvalitet, lave skuldre

33 Slippen 3

Og gøy er det tydeligvis fremdeles, om vi skal dømme etter planene framover. Nå er Slippen-folket i en prosess om å få opprette et produksjonsbygg mellom Slippen og Båthuset med bakeri og stort kjøkken. Så om et par års tid kommer det også til å lukte nybakte boller langs elvepromenaden. De planlegger utsalg på Nygaardsplassen, og Tobias er dessuten delaktig i grillkonseptet «Køl» som åpner om et års tid. Men selv om de satser på både brødmat og kjøtt andre steder, er det sjømaten som er regjerer på Slippen-menyen.

– Sjømat av topp kvalitet er det viktigste her, i tillegg til lave skuldre og god service, så klart. Vi serverer kjøtt også, om du foretrekker det, og vi tilbyr alle retter i halv porsjon til barna. Vi er blitt så store at vi må hente råvarer fra hele landet, men nå har vi nylig også blitt andelsbønder på Nes gård, slik at vi selv kan være med og produsere grønnsaker. Velger du «Dagens fangst» på menyen vår, er det stor sjanse for at du også får servert økologiske grønnsaker fra Nes på Rolvsøy, reklamerer Ingeborg Nygaard.

Slippen Restaurant