En mann av huset

En mann av huset

Roy Conradi Andersen er på vei tilbake til det huset han forlot for fire år siden. Både han og Litteraturhuset er noen erfaringer rikere siden sist.

Utgivelse: Høst 2018 Foto: Griff Kommunikasjon
Tekst: Helga Johanne Størdal

– Da jeg jobbet her sist, som arrangementsansvarlig fra 2012 til 2014, var huset helt i oppstartsfasen. Nå er det blitt en institusjon i byen, og det er et godt skjøttet hus på alle måter. Det er en stor glede å skulle ta over etter Merete Lie, byen skylder henne en stor takk for det Litteraturhuset er blitt, sier Roy Conradi Andersen.

Og med det ligger det i kortene at vi ikke står foran noen revolusjon ved Litteraturhuset Fredrikstad. Andersen mer enn antyder at valget av ham som ny daglig leder representerer en kontinuitet når det gjelder profil og tenkemåte. Samtidig mener han at huset må forandre seg i takt med tida og publikum og det øvrige kulturtilbudet i byen. Derfor er planen for høsten å legge en langsiktig strategi for veien videre. Og han ønsker å få med så mange som mulig på råd.

Et hus som løfter byen

– Jeg har selvfølgelig tydelige tanker om hvor vi skal, men jeg er opptatt av å lytte til folks ideer og tanker om hva Litteraturhuset skal være. Derfor vil jeg ha med både publikum, sponsorer og ansatte på å tenke høyt og utforme en strategi som styret skal ta stilling til.

Andersen mener den viktigste jobben hans blir å sørge for at huset blir så godt som mulig for Fredrikstad og for Østfold. Litteraturhuset har vært en viktig brikke i byggingen av det nye Fredrikstad, det har bidratt til å løfte byen og gjort byen mer attraktiv. Suksessen til Litteraturhuset Fredrikstad bunner i at de har greid å favne bredt: Det har vært et hus med lav terskel og et program som tilbyr noe for alle. Målgruppen til huset er hele Fredrikstads befolkning, og da kreves det et stort mangfold av arrangementer. Og sånn skal det fortsette.

– Vi skal fortsatt tilby alt fra konserter til folkemøter til litteraturarrangementer. Og vi må fortsatt være godt forankret i det lokale, samtidig som vi må tørre å være en nasjonal arena. Når det gjelder litteratur, er det viktig å beholde den brede definisjonen. Litteratur kan jo favne alt fra tegneserier, krim, fagbøker og film til poesi og teater. I starten trodde kanskje folk at Litteraturhuset bare ville ha arrangementer hvor kjente romanforfattere snakket om litteraturen sin. Det skal vi selvsagt også ha, men vi skal tilby veldig mye mer.

Sjefen opp på scenen

Siden han sist gikk ut av dørene her, har Roy Conradi Andersen tilbrakt to år som frilanser i Østerrike og to år som informasjonssjef i Østfold/Viken fylkeskommune. Også tidligere har han jobbet mye i mediebransjen, blant annet som nyhetsredaktør i Fredriksstad Blad og USA-korrespondent for VG. Han har også vært informasjonssjef i Utenriksdepartementet og jobbet i TV2. Denne bakgrunnen gleder han seg til å ta med inn i sjefsjobben på Litteraturhuset.

– Jeg kommer nok ikke bare til å være en sjef som organiserer i kulissene. Jeg trives godt med å lede debatter og samtaler, så jeg vil nok også innta scenen og være synlig til stede i det som skjer. Nå gleder jeg meg skikkelig til å sette i gang her, avslutter Roy Conradi Andersen.