Treningsglede i sentrum

Mens resten av Fredrikstad hutrer foran peisen, gjør en lattermild gjeng spretthopp og armhevinger i byens parker. «Aktivitet i sentrum» er blitt en suksess.

Treningsglede i sentrum
Cathrine Back Rasmus Leiro Trening Utgivelse: Vår 2018 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Det knirker i iskald snø, og lufta i Domkirkeparken holder 7 friske minusgrader. 22 treningskledde mennesker småløper rundt og rundt på stiene bak paviljongen til oppmuntrende tilrop fra Cathrine Back. «Benk!», roper hun plutselig, og de som er nærmest en benk løper bort og setter seg. Resten av gjengen gjør spretthopp. Latteren sitter løst og skravla går, stemningen er god denne sprengkalde mandagskvelden. Hva er det som gjør at de orker dette, i stedet for å krype sammen under ullpleddet i sofaen?

Ute uansett vær

Cathrine Back formaner deltakerne om å være forsiktige på glattisen og ikke makse innsatsen nå som det er så kaldt. Samtidig får de klar beskjed om å ikke gjøre noe halvveis. Oppmuntrende kommandoer og sekundering serveres med et bredt smil og lune kommentarer.

– Jeg sjekker alltid forholdene på forhånd, forklarer Cathrine Back. Jeg går opp løypa før timene, og er det isete, må vi ta hensyn til det. Er det vått eller veldig kaldt, kan vi selvfølgelig ikke rulle rundt på bakken. Jeg legger opp timene etter vær, føre og sted, så ingen økter blir like. Det har vel blitt mitt varemerke: Deltakerne vet aldri helt hva de kommer til. Men værforbehold finnes ikke! Vi er ute uansett. Og jeg har faktisk ikke hatt en eneste skade på timene mine.

Men at det skulle være nok folk som var interessert i å trene ute hele vinteren, hadde hun ikke trodd da hun startet opp med utetreninger. Halvannet år senere er det flere på utetrening i snøkledte parker enn det var om sommeren. Akkurat denne mandagen er det sykdomsforfall, influensaen har sendt 12 av de påmeldte til sengs. Men vanligvis er de opp mot maksgrensen på 35.

32 aktivitetisentrum 2

Aktivitet, ikke kroppsfokus

Cathrine Back har jobbet i treningsbransjen siden 1999, hun har vært innom alle de store kjedene og trivdes godt i alle. Men samtidig hadde hun et ønske om å flytte fokus fra kropp til aktivitet. I treningssentre blir det fort mye oppmerksomhet rundt «riktig» fasong, flat mage og spretten rumpe. Cathrine bestemte seg for å utvikle et eget tilbud, og ville at det skulle dreie seg om å få flest mulig i sunn aktivitet. Særlig godt synes hun dette har fungert i utetimene.

Storbyfenomen

Cathrine er utdannet personlig trener og er opptatt av det personlige i opplegget. Folk kjøper en tjeneste, og hun ønsker å gi alle maks utbytte. Derfor er hun nøye med at det ikke skal bli for mange i gruppene, hun vil ha oversikt og folk, kunne alle navn og eventuelle skader. Det gjelder alle tilbudene hennes. Bedriften hennes tilbyr mange ulike former for trening, fra aktiv med baby og trening med bedrifter, innendørs sirkeltimer og bootcamp til yoga-inspirerte timer. Etter hvert som det blir varmere i lufta, drar hun så mange som mulig av aktivitetene ut i byrommet. Ideen om gruppetrening ute plukket hun opp fra en bekjent i Göteborg, og fenomenet er stort i storbyene for tiden. Men Cathrine mener Fredrikstad er ekstra godt egnet til dette.

– Fredrikstad har et komprimert sentrum, her er det lett å komme seg fra sted til sted. Dermed ekskluderer vi ikke dem som sliter med knærne og ikke kan løpe. Det er lite trafikk midt i byen, og det er ikke så mange som bruker parkene her til å sole seg i, så vi slipper å løpe oppi pikniker og solbadere. I tillegg er sentrum her i stadig forandring og oppussing for tiden, og vi oppdager stadig nye muligheter for trening. Det er et viktig mål for meg at folk skal bruke sentrum mer, avslutter Cathrine Back.