Smak på byen

Hva er smaken av Fredrikstad for deg? Sentrum er full av gode smaker, alt fra tradisjonsrike travere til sprellferske spesialiteter som sparker litt. Kanskje dette er sommeren da du smaker deg gjennom byen og finner nye favoritter?

Smak på byen
Lokalmat Spesialiteter Utgivelse: Sommer 2020 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Enten du foretrekker det trauste og trygge, smaken som alltid har vært der, eller du er på evig smaksjakt, har Fredrikstad sentrums spesialbutikker og kafeer noe for deg. Her er mulighetene mange for nostalgiske gjenopplevelser og smakfulle overraskelser. Vi har samlet 6 av byens beste og latt dem presentere noen favoritter. La deg friste til en rundtur!

Odds konditori

41 odds 01

Får du vann i munnen ved tanken på gode, gamle norske bakerklassikere, bør du ta turen til Odds konditori. Her ligger et fristende utvalg av brød og loff i hyller og skuffer, og duftende wienerbrød venter på å bli puttet i papirposer og båret ut i sola. Hjemmelagde kokosboller, marvpostei og fløtekopp finner du også her, for ikke å glemme signaturretten romrull.

Odds konditori er en familiebedrift med lang historie, og har holdt til i Aarumgården siden 1964. Alt du finner i hyllene er bakt i kjelleren i Aarumgården av baker Merethe, som starter bakingen klokka 02 om natten for at du skal få ferske rundstykker til frokosten. Merethe tilhører fjerde generasjon i familiebedriften. Odds konditori har en stor og stabil gjeng stamkunder, og Tove Thygesen bak disken understreker at de alltid har plass til flere. Her er fersk bakst nok til alle!

Shiki Sushi

41 shiki 01

Japans nasjonalrett, sushi, finner du selvfølgelig også i Fredrikstad sentrum. Men er du klar over hvor fantastisk god sushi vi har i byen? Shiki Sushi serverer sushi av virkelig god kvalitet, og har samme råvareleverandør som berømte Alex Sushi i Oslo. Det aller ferskeste tilskuddet på menyen er scampi maki med piri-piri-saus – en nykommer som magasinets fotograf anbefaler på det aller sterkeste.

Delizie Italiane

41 delizie Italiane 01

Savner du smaken av Italia? Den kan du få i Fredrikstad også! Hos Delizie Italiane i Nygaardsgaten 45 finner du italienske delikatesser av aller beste kvalitet, alt fra spekemat, fersk ost, oliven og oljer til pasta. Og sist, men ikke minst: Vaskeekte italiensk gelato! Hva smaker vel bedre i sommervarmen? Bedriften tilbyr også førsteklasses catering lagd av varer fra butikken.

Daglig leder Stefano Ruscelli er fra byen Cesena i nærheten av Bologna, og har bakgrunn fra restaurantbransjen i Oslo. De siste 7 årene har han drevet delikatessebutikk i Fredrikstad, og brakt en bit av Italia til den lille verdensbyen. Og mottakelsen du får som kunde, er like sydlandsk og varmende som utvalget i hyllene.

Østsiden Delikatesse

41 delikatesse 01

Vil du smake på Gamlebyen, er Østsiden Delikatesse obligatorisk. Her finner du lekkerbiskener som røkt makrell og laks, rekesalat, lokale egg og sild. Torsken i disken er så kortreist som overhodet mulig, den har vokst opp rett utenfor bymurene hos Fredrikstad Seafood på Øra. Gjennom Østsiden Delikatesses Facebook-sider kan du holde deg oppdatert om dagens fangst og samtidig gjøre unna middagsplanleggingen.

Kafé ØKS

41 oks 01

Er du sulten på både kunstopplevelser og god mat? Kafé ØKS er kafeen i Østfold Kunstsenter (ØKS) og har en rikholdig meny av både søtt, salt og flytende. Perfekt etter rikholdige kunstinntrykk – og like velsmakende uten. Her får du både fristende kaker, desserter, konfekt, bugnende lunsjretter og drikke av de fleste slag. All maten lages her, og for sjefen for det hele, konditor Tormod Pettersen, er smaken av ferske bakervarer en selvfølgelig del av livet. Han er nemlig oppvokst i et bakeri, og har levd og åndet for den gode smaken hele livet.

Bakfickan

41 bakfikkan 02

Fredrikstads aller ferskeste bakeri har tatt byens befolkning med storm – her står folk gjerne i kø for å få det aller beste bakverket. I sitt eget håndverksbakeri ved siden av Slippen tryller ekteparet Ingeborg og Tobias fram de lekreste bakervarer. Når de fra før driver Norges beste sjømatrestaurant, sier det seg selv at ekteparet har peiling på god smak. Duftende surdeigsbrød, sprø croissanter og alskens søte bakverk tar turen over elva til utsalget på Nygårdsplassen, hvor de får selskap av supper, varme lunsjretter og herlige smørbrød. Maten kan du nyte inne på Bakfickan eller ute på Nygårdsplassen – eller ta med deg hjem.

Odds konditori, Shiki Sushi, Delizie Italiane, Østsiden Delikatesse, Kafé ØKS, Bakfickan

Flere saker