Nordens Silicon Valley

Visste du at Fredrikstad har et vitalt og innovativt gründermiljø som tar mål av seg til å skape Nordens urbane svar på Silicon Valley?

Nordens Silicon Valley
Utgivelse: Vår 2020 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Tida da toget til Oslo var den sikreste veien til suksess, er definitivt over. Nå er det i Fredrikstad det mest spennende innen næringsutvikling og gründervirksomhet skjer, i alle fall om vi skal tro Blender, Drivhuset, Wex Work og de andre aktørene i Fredrikstads sydende og nyskapende bedriftsmiljø. Den viktigste ingrediensen i suksessoppskriften er samarbeid.

- Man kan ikke utvikle bedrifter uten å dele kunnskap, erfaringer og tjenester. Vi bygger for tida et økosystem i Fredrikstad som fungerer, der de ulike miljøene og bedriftene samarbeider. Nå ser også de store bedriftene og investorene med interesse på gründerne i byen, forteller Jørgen Schrøder Aanonsen, arbeidende styreleder i Blender Collective.

«Det ligger enorme ressurser i å koble det etablerte miljøet på Blender med innovative studenter, det gir en vinn-vinn-situasjon for begge parter!»

Arrangementer som setter Fredrikstad på kartet

Til høsten går samarbeidsprosjektet Startup Days Viken av stabelen, et ambisiøst ukesarrangement i regi av Blender, Drivhuset og Fredrikstad Næringsforening, som ble flyttet fra vårsemester på grunn av korona. Og aktørene har gjennomført lignende arrangementer tidligere. På programmet under Startup Days står blant annet foredrag med to av Nordens mest interessante entreprenører, pitcher fra ambisiøse startups og en hel dag med transatlantisk hackaton (se ordforklaringer).

- Arrangementer som dette skal være med og sette Fredrikstad på kartet som et av de store gründermiljøene i verden. Ingen andre norske byer har markert seg så kraftig på dette feltet tidligere, forteller Sigvart Andersen, som er daglig leder i Drivhuset Østfold.

Drivhuset er et innovativt tenkested som fungerer som en sparringspartner for studenter, og som jobber etter en bestemt metodikk for utvikling av selskap og entreprenører. Drivhuset Østfold har et kontinuerlig samarbeid med Blender for at bedrifter skal få øynene opp for skarpe studenthoder. Blant annet kan masterstudenter som vil jobbe tett med næringslivet sitte og jobbe hos Blender, som er et nettverk av dyktige bedrifter under samme tak.

- Det ligger enorme ressurser i å koble det etablerte miljøet på Blender med innovative studenter, det gir en vinn-vinn-situasjon for begge parter! Gjennom dette kan studenter få gode råd og samarbeidspartnere i næringslivet, og ferske startups har en helt annen sjans til å lykkes når de kjenner miljøene og mulighetene som finnes her. Samtidig får etablerte bedrifter mulighet til å oppdage de gode ideene og driftige startups som spinner ut av dette miljøet, sier Sabine Larrieu Hellestad, coworking manager i Blender.

Hvorfor Fredrikstad?

Men hva er det så med Fredrikstad som gjør byen så velegnet som gründerby? Ifølge Jørgen i Blender er det en kombinasjon av heldige omstendigheter. Byen har en flott og sentral plassering, det er blitt en attraktiv by med både befolkningsvekst og næringsvekst, og parallelt med den generelle positive utviklingen har miljøet av innovative og kreative næringer skutt fart. Etter inspirasjon fra gründermiljøer i blant annet Silicon Valley og Göteborg har Fredrikstad utviklet sin egen lokale suksessoppskrift. Og troen på at vi kan få det til her, sprer seg. Nå jobbes det med å få store bedrifter, kapital og investorer til å se nytten av oppstartsbedriftene. For å få til dette er Blender på vei inn i et samarbeid med Wex Work, som henvender seg til nettopp store bedrifter og kapital. Og ryktet om det innovative miljøet sprer seg også i akademiske kretser.Flere saker