Eksotisk, men enkelt
Som forrett eller hovedrett er laks populært. St. Raw steker laksen tataki (ikke helt gjennomstekt) og spleiser den med risnudler og grønnsaker.
Laksetataki med risnudler (pad thai)
ca. 2 porsjoner
1 stort stykke laksefilet. (Hvis forrett: 80–100 g pr. pers. Hvis hovedrett: 150g pr. pers.)
1 pakke risnudler
1 neve bønnespirer samt større biter vårløk og paprika
1 ss sweet chili-saus
1 ss oystersaus
Marinade:
1 dl soyasaus
1 dl mirin (saus, kan kjøpes i butikken Phattai i Storgata)
Sesam- og olivenolje til steking
Slik går du fram
La risnudlene ligge i kaldt vann i ca. 30 min., for å gjøre dem myke.
Lag marinade ved å blande soyasaus og mirin. Ha det i en større bolle. Legg laksefileten
oppi marinaden, vend den, og la den ligge i ca. 5 minutter.
Steke nudler: Varm en stekepanne. Ha oppi olivenolje. Stek nudlene sammen med sweet chili-saus og oystersaus på middels til høy varme. Etter noen minutter: Ha oppi bønnespirer, vårløk og paprika, og stek videre i et par minutter. Ta av platen.
Steke laks: Ha sesamolje i pannen. Stek laksefileten på høy varme i ca. 30 sekunder. Fisken skal ikke være helt gjennomstekt, men litt rå i midten. Ta av platen.
Skjær stykker av laksefileten, og legg på tallerkener sammen med de stekte nudlene/grønnsakene.
Anbefalt vin til denne retten er en riesling med restsødme, gjerne fra Pfalz. Champagne
passer også godt til. Noe for nyttårsaften?