Kvinnelig synergieffekt

På kvinnedagen, 8. mars, åpnet et helt spesielt helsetilbud i Kråkerøyveien 2. Åpningsdatoen er på ingen måte tilfeldig.

Kvinnelig synergieffekt
Kvinnehelse Ingvild Hallberg Jordmødre Utgivelse: Vår 2017 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Allerede navnet bærer bud om en kvinnelig vinkling på tilværelsen: Embla Helse er oppkalt etter den første kvinnen i norrøn mytologi. I bresjen for Østfolds første helhetlige kvinnehelsesenter står fem foregangskvinner. Foretaket er unikt også i nasjonal sammenheng, fordi de har så mange faggrupper samlet under ett tak.

- Vi er det eneste kvinnehelsesenteret i Norge som også har gynekolog, forteller gynekolog Ingvild Hallberg. Målet vårt er ganske enkelt å bli ledende på kvinnehelse. Her vil vi favne hele kvinnelivet og gi et bredt tilbud til kvinner i alle livsfaser. I tillegg behandler vi barn i alle aldre, og skjelett- og muskelplager hos menn.

Synergieffekt

Innenfor dørene hos Embla Helse finner du foruten gynekologen en osteopat, en naprapat og to jordmødre med spesialisering innenfor henholdsvis akupunktur og ultralyd. Etter hvert ønsker de også å få på plass en barnelege. Flere av gründerne i Embla Helse jobber også i det offentlige helsevesenet, og de er veldig klar over hva som mangler i helse-Norge.

- De fleste steder sitter de ulike faggruppene på hver sin tue med kompetansen sin, og det er lite kommunikasjon mellom dem fordi de rett og slett ikke er på samme fysiske sted. Hos Embla Helse er alle tilbudene samlet. Dette gir en synergieffekt som er til det beste for både oss og pasientene. Vi kan utveksle erfaringer og utfylle hverandre, og vi kan anbefale hverandres tjenester og rekruttere til hverandre, forteller jordmor og akupunktør Julie Vedeler.

Andre viktige stikkord de er opptatt av hos Embla er tid, tilgjengelighet og trygghet. De opplever at mange er engstelige i forbindelse med for eksempel svangerskap og fødsel, og at behovet for informasjon og kommunikasjon med helsepersonell er stort. Derfor kan du få time på kort varsel, og det settes av god tid til hver enkelt pasient. Mange gravide setter også pris på tilbudet om flere ultralyder og 3D-bilder av nurket i magen.

28 embla 05

Åpne armer

- Dette har gått fort. For et år siden var dette bare en idé. I oktober startet vi et AS. Så dukket plutselig de perfekte lokalene opp. Fra desember tok vi inn de første pasientene, og nå har vi bodd oss inn i lokalene og fått alt på plass. På selveste kvinnedagen åpnet vi med brask og bram. Og herfra går det bare én vei! Foreløpig er vi fem, men det er et hav av muligheter innenfor kvinnehelse, avslutter Ingvild Hallberg.

Flere saker