Heim til jul

Når det pyntes til jul hos Heim Gastropub på Stortorvet, er det mye latter og god stemning. Julebordsesongen er rett rundt hjørnet, og her er alle velkommen heim til jul.

Heim til jul
Gastropub Utgivelse: Jul og vinter 2018 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Det er juleforberedelsesdag hos Heim. Julepynten skal på plass for første gang, og på kjøkkenet legges juletallerken og torsk på fat av kyndige hender. De ansatte strømmer inn for å teste ut maten de skal servere i julesesongen, og snart skal de ned på fergeleiet med smaksprøver. Daglig leder Linda Karlsen gleder seg til ukene som kommer.

– Det blir nok en hektisk periode, men det er gøy! Folk går jo på julebord for å kose seg, og da er det morsomt å være på jobb. Tempoet er høyt, men det er jammen stemningen også. Og vi greide jo sommerrushet, så da skal nok førjulskaoset også gå bra.

35 heim 2

Lave skuldre, ujålete mat

Og julebordbestillingen har vært veldig god, her lønner det seg å være tidlig ute. På julebordmenyen hos Heim står tradisjonelle julebordretter som juletallerken og torsk, i tillegg til en helt spesielt god langtidsstekt ribberull. I tillegg har de som alltid signaturrettene til Heim-pubene, som Heimburger, Bangers & Mash, Fish & Chips og Boeuf Bourguignon. Heim slår et slag for rustikk, god mat lagd fra bunnen av gode råvarer, heimelaga, ujålete og ekte. Og et viktig prinsipp hos Heim er å ta inn lokale favoritter i menyen.

Lokalt og heim-ekoselig

35 heim 5

Også interiøret er spekka med lokale innslag. Alle Heim-pubene ligner hverandre, men du finner hele tiden små hint om hvor du befinner deg. På hyllene i Heim Fredrikstad finner du store krukker med Stabburet-bokser, Roald Amundsen troner bak glass og ramme og en lokal låvevegg er bygd inn i interiøret.

I et gammelt maleri er folk blitt utstyrt med FFK-jakker, i et annet er Bukkene Bruse på vei over Vindebroa. Også på drikkemenyen er det mye lokalt å finne. Bartender Hans Kristian Gustavsen presenterer mer enn gjerne drikketilbudet.

– Vi har et veldig godt utvalg av øl, både fra lokale bryggerier, nasjonale og utenlandske. Og så er det jo veldig mange som er opptatt av akevitt i julesesongen, selv om jeg synes man godt kan drikke akevitt hele året, ler Gustavsen.

I juleøl-seksjonen hos Heim finner vi alt fra krydrede, mørke øltyper med toner av nellik og anis til lysere og lettere slag. Tilveksten av mikrobryggerier de senere årene har utvidet både utvalget og definisjonen på hva juleøl er. Men selv om øl er viktigst på drikkemenyen her, har Heim godt utvalg av alle slags drikke, både med og uten alkohol. Ølcocktail er en nykommer i Fredrikstad som er blitt svært populært blant gjestene. De som først har fått smaken på en «Marta i farta», for eksempel, kommer gjerne igjen for mer.

Og dette er bare én av mange gode grunner til å komme Heim til jul, skal vi tro den blide gjengen på gastropuben.

Heim Gastropub

Flere saker