Har funnet paradiset i Engelsviken

Har funnet paradiset i Engelsviken

Etter fem år i Los Angeles og et mellomspill i Oslo, har Merete Gamst og Andreas Ihlebæk funnet roen og den kreative energien i hus og hage i Engelsviken.

Utgivelse: Sommer 2022 Foto: Kine Jensen
Tekst: Kjell Jørgen Holbye

Og kreativ energi trenger de, med tusen jern i ilden og egne karrierer, hun som reise-, mat- og livsstilsblogger Positivista og han som moderne, klassisk komponist og artist med internasjonal kometkarriere.

– Det begynte da vi sammen flyttet til Los Angeles, forteller Merete, som opprinnelig er fra Sarpsborg og er utdannet som journalist ved Universitetet i Queensland i Australia. I forbindelse med at popstjernen Michael Jackson døde, sendte hennes daværende arbeidsgiver VGTV henne til Los Angeles for å dekke saken, og Merete ble forelsket i byen med den særegne energien.

– Dette er et sted å være, husker jeg at jeg tenkte, og sånn ble det, forteller Merete. To år etter Meretes oppdrag i The City of Angels satt hun på flyet over Atlanteren. Med seg på flyttelasset hadde hun Andreas Ihlebæk, musiker og komponist, som hun i mellomtiden hadde truffet på brygga i Fredrikstad. Sammen skulle de starte det som i dag er to fremgangsrike karrierer innen hvert sitt felt. Året var 2012.

– Vi lagde saker til VGTV, dekket OSCAR- og Grammy-utdelingen og fikk virkelig føle LA, forteller Merete. – Jeg hadde hatt en del med Matkanalen å gjøre, og de spurte om ikke vi kunne ha lyst til å lage vårt drømmekonsept, og det hadde vi selvsagt, gliser hun.

«Vi er lidenskapelig opptatt av at folk skal ha det bra. Det er vår visjon og lidenskap, enten det dreier seg om musikk, reise, mat eller bare å få hverdagslivet til å gå opp.»

Resultatet ble programserien Langs matkysten og paret fikk frie tøyler til å reise, undersøke mattradisjoner og ikke minst oppleve helt spesielle overnattingssteder.

– Det begynte med Nord-California, men senere besøkte vi blant annet Asia, Karibia og Lofoten og Svalbard. Vi gjorde alt sammen, bare vi to og kameraet på tur, men vi hadde en hemmelighet. På hvert oppdrag la vi inn en ekstra natt, vår egen date night. Når man jobber så tett som oss, er det viktig å ta vare på romantikken, sier Merete. – Det er både Andreas og jeg veldig bevisste på.

– Jeg tror nok jeg syntes det var like spennende og morsomt som Merete, bryter Andreas inn. – Vi opplevde så utrolig mange spennende og spesielle steder sammen. Det var inspirerende, og vi bygde opp Positivista parallelt, forteller han.

Selv var Andreas en gjenganger i musikkmiljøet i Fredrikstad. Pianisten, trommisen og vokalisten var frontfigur i spellemann-nominerte Splaxxter Watts og har samarbeidet med artister som Pen Jakke og Tommy Tokyo. Han var i 2016 festivalkunstener på Månefestivalen. Nå var det tid for å satse ytterligere på egen karriere. Paret flyttet hjem til Oslo, men på tur i Fredrikstad kom de over huset i Engelsviken. To dager senere var huskjøpet på plass, og Gamst & Ihlebæk gjorde igjen østfoldinger av seg. Og snart var Andreas på alles lepper.

– Jeg ga ut albumet The Guest, som er skrevet i LA, i 2017, og det vakte oppsikt. Det er så jeg må klype meg i armen, sier han. – Jeg ble signet på det klassiske plateselskapet Naxos, som jeg nå samarbeider med, og der har jeg gitt ut flere album, sist I will build you a house i 2021. Og nye ting er absolutt på gang, sier han.

Andreas blir klassifisert som klassisk komponist, og anmelderne har falt i staver over det nyeste albumet. «Nydelig og moderne pianomusikk i forlengelsen av Erik Satie, Claude Debussy og Jan Johansson» skriver Dagens Næringslivs anmelder, mens Jazzthetic Magazine ganske enkelt slår fast: «Ihlebæk har laget noe perfekt.»

Kanskje ingen overraskelse, da, at Andreas kommer fra en utpreget musikkfamilie, har spilt siden han var to år gammel og studert musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Etter hvert som årene gikk, utvidet musikkinteressen min seg og ble bredere. Det inkluderer jo absolutt det klassiske, sier Andreas, som nevner Gustav Mahler og Claude Debussy, sammen med mer kontemporære skikkelser som Nils Frahm og Max Richter når jeg spør ham om favorittkomponistene.

– Jeg prøver å formidle en ro, det å være i øyeblikket og klare å stoppe opp litt i musikken min, sier Andreas. – Musikk er et sted der man kan flykte litt fra hverdagens kjas og mas. Det er egentlig det heg ønsker å oppnå.

Positivista eagle nest
Eagle Nest Eco Lodge, OTTA

For hverdagens kjas og mas kjenner de også på, artistparet fra Engelsviken. Mens Andreas sitter i Teamsmøter med plateselskaprepresentanter fra hele verden – USA, Japan, Tyskland - drar Merete ofte til Oslo hvor hun også jobber som innholdsprodusent i Schibsted Partnerstudio. Når de skal koble av, tar de seg en tur i hagen, gjerne med datteren Amelie. Med en jente på tre og en som skal komme i september, er familien viktig.

– Datteren vår har allerede vært med på mange av reportasjeturene våre, og nå kommer det en til på teamet! Det gleder vi oss enormt til, sier Merete.

Et intervju med paret bak Positivista og Langs matkysten ville ikke vært komplett uten å spørre om de har noe reisemål å anbefale de som er på jakt etter en spesiell opplevelse. Merete tenker seg nøye om.

– Der spør du om noe viktig, sier hun. – Vi er veldig tilhengere av å finne de spesielle stedene, de som gir deg minner for livet. Eagle’s Nest, en sinnssyk hytte som «svever» i fjellet med utsikt over Rondane, er et slikt sted, og veldig spesielt.

– Det er nesten så man føler seg som James Bond og bare venter på at det skal storme inn noen agenter, sier Andreas. – Men vi bør også nevne Saint Kitts i Karibia og Belle Mont, en økologisk gård der man bor i trehytter med eget basseng. Alt på gården er spiselig, og maten er bare helt utrolig, sier han.

Men også Fredrikstad huser perler, og Merete er kjapt ute.

– Leiligheten til Gamlebyen Hotell er nydelig, og kanskje ikke så kjent? Her bor man ved torget i Gamlebyen, og det er et helt perfekt sted å dra på tur med familien eller et vennepar, sier hun.

Både Merete og Andreas mener bestemt at det er en trend å satse på de litt uvanlige reiseopplevelsene – selv om det kanskje gjør at man reiser noe sjeldnere. Og Norge er fortsatt svært aktuelt.

– Vi er lidenskapelig opptatt av at folk skal ha det bra. Det er vår visjon og lidenskap, enten det dreier seg om musikk, reise, mat eller bare å få hverdagslivet til å gå opp. Det er så mye fint å oppleve, bare man tar seg tid, sier Merete Gamst.

Positivista 9

Tips! Andreas’ siste album «A Summer Night’s Home Session» slippes 1. juli

Flere saker