Glødende opptatt av grønne lunger og estetikk

Det offentlig rom er viktigere enn man tror for trygghet og trivsel, og den estetiske dimensjonen betyr mye for nettopp dette, sier Kari Agerup. Vi har møtt varaordføreren for en prat om grønne lunger og estetikk.

Glødende opptatt av grønne lunger og estetikk
Kari Agerup Grønne lunger Utgivelse: Jul og vinter 2014

Hva utløste ditt engasjement for Fredrikstad sentrum?

Fredrikstad er byen min og jeg har alltid vært opptatt av at den skal fremstø som flott og attraktiv. Det offentlig rom er viktigere enn man tror for trygghet og trivsel, og den estetiske dimensjonen betyr mye for nettopp dette. En by skal være attraktiv for sine innbyggere – og besøkende.

Hva har du gjort for å sette sentrum på dagsorden?

Jeg har alltid vært opptatt av å ha fokus på byen. Grønne lunger, beplantning, gode byrom og estetisk utforming på plasser og bygg er viktig. Likeledes har jeg vært en talsperson for å få mest mulig av parkering bort fra bakkeplan slik at byen blir åpen og mer tilgjengelig.

Hvilke prosjekter er du mest stolt over å ha vært en del av?

Ombyggingen av Stortorget er det siste store prosjektet som er gjennomført. Det jobbet vi med i mange år før det fant sin endelige løsning. Jeg er også veldig stolt over å ha vært med i juryen som valgte den gangbroen vi har over til Kråkerøy og Værste.

Hva ville du mest av alt se gjennomført?

Jeg ville gjerne ha gjort noe hyggelig på Dampskipsbrygga. Jeg ønsker meg bilene bort og plassen omgjort til en grønn lunge ved elven, en plass for alle uten kjøpepress. Og så ønsker jeg meg selvsagt bystranda på Isegran.

Hvordan ser ditt fremtidige Fredrikstad sentrum ut?

Mitt fremtidige sentrum er fullt av liv! Flere gående og syklende, færre biler på gateplan, flere grønne lunger, nisjebutikker og liv og røre i gatene, og viktigst av alt – plass til alle. Jeg ønsker også at byrommene skal være så innbydende at de blir brukt, og at folk senker skuldrene. Belysningen bør være gjennomtenkt slik at den skaper vakre byrom og trygge ferdselsårer også på kveldstid.

Jeg ser også for med at det gamle bibliotek blir omgjort til byens nye kunstgalleri med kafe, utstilling og salg av kunstbøker, presentasjon av byens egen kunst og kunstnere. Og så et nytt moderne, tidsriktig og fremtidsrettet bibliotek sentralt plassert i byen.