Fredrikstad Vikleverksted

I en sjarmerende liten bakgård i Hans Jacob Nilsens gate ligger både Fredrikstads mest kjente verksted – og best bevarte hemmelighet. Siden slutten av 40-tallet har Arild Holberg holdt liv i kompetanse og fagkunnskap, samtidig som han har etablert et rykte for enestående service og imøtekommenhet.

Fredrikstad Vikleverksted
Verksted Dynamo Motor Bakgård Elektrisk Utgivelse: Sommer 2013

En vårdag i 1949 fulgte Arild et tips om ledig, stilling og vandret inn i lokalene til det som den gang het Omberg Elektriske. – Du kan begynne på mandan`, var det korte svaret som ledet til 64 sammenhengende arbeidsår i de samme lokalene. I dag er Arild Holberg pensjonert, og har overlatt ansvaret for driften til sønnen Jens Holberg, men Arild er fortsatt på jobb, hver dag. – Det er alltids noe som må gjøres, er det blide svaret fra Arild, som blir 80 i år. Og arbeid, det mangler det slett ikke på.

– Vi får deler til reparasjon tilsendt fra hele landet. I dag fikk vi en defekt dynamo tilsendt fra Mo i Rana, sier Jens. Tidligere var det mest reparasjon av el-motorer, men i dag er det hovedsakelig reparasjon av dynamoer og startere til bil og båt som utgjør arbeidsdagen.

For dette ærverdige firmaet er langt ifra en antikvarisk overlevning for de nostalgisk anlagte: Et vikleverksted reparerer bl. a elektromotorer, startere og dynamoer, og disse har det ikke blitt færre av siden 1949. Forskjellen er at mens de fleste verksted i dag bytter ut en defekt dynamo eller elmotor, så reparerer Fredrikstad Vikleverksted dem. Det er både rimelig og miljøvennlig. Teknologien er ikke mye forandret siden vekselstrømdynamoen tok over i 1965, og i delelageret har Arild og Jens et imponerende antall utgåtte og sjeldne deler.

Overalt i lokalet ligger spesialverktøy, børster og koppertråd i alle mulige størrelser og variasjoner. Delene som er leverte til reparasjon ligger på rekke og rad med en liten gråbrun papirlapp, festet med en liten hyssing, som angir eiers telefonnummer og hva problemet er. Å tre inn i Fredrikstad Vikleverksteds lokaler er som å tre inn i midten av forrige århundre, hvis vi lukker øynene for kalenderne som henger på veggen. De er i det minste fra tidlig 2000-tall.

”Å tre inn i Fredrikstad Vikleverksteds lokaler er som å tre inn i midten av forrige århundre, hvis vi lukker øynene for kalenderne som henger på veggen.”

I bil og båtmiljøet har Fredrikstad Vikleverksted en nesten legendarisk status, samtidig som folk flest passerer lokalene deres og lurer på hva et vikleverksted egentlig driver med. – Det er mye båt og bilkunder, men innimellom kommer det inn ei dame med utslitt vaskemaskinmotor eller en defekt hekktrimmer, smiler Jens. -Det kan virke som om folk ikke lenger vet at det meste kan kan repareres, og det til en langt lavere pris enn et nytt apparat. Ofte er det ikke store jobben som skal til, kansje er det kun børster eller en knekt skrue som må byttes.

Slike småjobber er det ikke mange som tar på seg, men Vikleverkstedet har skapt en stor og lojal kundegruppe som sverger til deres kompetanse og serviceinnstilling. - Når noe ikke lønner seg å få reparert, så gir vi jo beskjed om det og tilbyr et alternativ – ryktene går, og det dukker jo opp kjentfolk i ny og ne. Et personlig høydepunktet var da Knut ”Kupper´n” Johansen var innom for å få reparert en dynamo, mimrer Arild.

Vikleverkstedet har med andre ord vært her en god stund, og kommer til å bestå i lang, lang tid fremover. Heldigvis.