Familiens favoritt

Har du hørt om lastesykkel? Du har sikkert sett en i alle fall, gjerne med et par unger i kassa foran og en forelder som tråkker bak. Vi har snakket med Kristian, ivrig lastesyklist.

Familiens favoritt
Lastesykkel Utgivelse: Vår 2019 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

Hver eneste hverdag, sommer som vinter, uansett vær, starter familien Lindekilde Transel dagen med samme rutine: To smågutter klatrer opp i lasterommet, og mor eller far tråkker gjennom byen fra Cicignon til barnehagen på Værste. På vei tilbake kan det godt bli både tre og fire unger i lasten.

– En lastesykkel tåler opp til 100 kilo last pluss syklist, så her har vi plass til kameratene også, forteller pappa Kristian.

– Det gjør lastesykkelen mye mer bruksvennlig enn en sykkelvogn som henger bak. Den tåler mye mer vekt, og i tillegg er det jo både hyggeligere og tryggere å kunne se og prate med barna underveis.

Se til Danmark!

En lastesykkel er altså en slags stor trehjulssykkel med lasten foran, til forskjell fra etterhengte sykkelvogner bak en vanlig sykkel. Lastesyklene finnes i mange ulike prisklasser, fra enkle modeller til noen få tusenlapper til elektriske doninger til mange titalls tusen. Familien Lindekilde Transel sverger til den populære Kristiania-biken, en danskprodusert lastesykkel (eller «family bike», som det heter i Danmark) i nedre prisklasse. Familien flyttet fra Danmark til Fredrikstad for 7 år siden, og Kristian har sett en markant økning i sykkeltrafikken i løpet av denne perioden.Bil i byen? Nei takk!

Da den danske familien flyttet til Norge, hadde de ikke bil. Og heller ikke i dag bruker de bil noe særlig, bare når de skal på hytta eller til Danmark. Hvis bilen blir tatt i bruk på en vanlig dag, protesterer ungene vilt, forteller Kristian.

– Barna vil ikke kjøre bil, de vil bare sitte i vogna. Her har de full oversikt, de får se ting som skjer i bybildet, og de opplever årstidene. Og for oss voksne er det jo en treningseffekt i tillegg. Men du trenger ikke være sprek i utgangspunktet, det kommer av seg selv etter hvert, smiler Kristian Lindekilde Transel.