Et lite kunststykke Japan

Aikido er ikke en kampsport, men derimot en kampkunst. Den eneste seier man kan oppnå er en seier over seg selv. Fredrikstad Aikidoklubb stiftet 2010

Et lite kunststykke Japan
Aikido Kampsport Utgivelse: Vår 2014 Foto: Kine Jensen
Tekst: Are Bye

Det er 14 mennesker i de gamle lokalene til Musikanten i Tordenskioldsgate 9 – ved Kråkerøybrua. Det er noe musikalsk over denne gjengen også, for både bevegelser og handlinger flyter som noter på et partitur. De driver med den japanske kampkunsten Aikido, hvor respekt, høfligheten og det å uttrykke seg selv er helt sentralt.

16 aikido04

– Den eneste seier man kan oppnå er en seier over seg selv, sier vi om Aikido. Man kommer ikke hit for å lære seg å slåss, og vi konkurrerer ikke. Men Aikido er velegnet til selvforsvar, forklarer primus motor Vegard Bønes.

Han lærte kunsten i Tromsø, men fulgte kjærligheten til Skjærhalden. For fire år siden etablerte han Fred-rikstad Aikidoklubb.

– Vi er cirka 20 medlemmer nå, og det er plass til flere. Det fine med Aikido er at man ikke trenger noe forkunnskap eller fysisk grunnform. Vårt eldste medlem er 71 år, og den yngste jenta som deltar er 13 år.

Alle trener sammen, og alle blir bedre, sier Bønes.

Sammen med Julie Spro og Björn Bengtsson instruerer Bønes medlemmene. Alle tre har mye erfaring, og Bengtsson er sågar 5. dan. De to andre er 1. dan.

– I Aikido har man hvitt belte til man får svart belte og 1. dan. Så kan man gradere til høyere dan-grader, forklarer Bønes.

Han bruker en tradisjonsrik Hakama på trening. Bukseskjørtet er egentlig en del av samuraienes formelle bekledning, og kan benyttes av Aikido-utøvere etter 3-4 år med trening.

16 aikido01

Etter oppvarmingen trenes utøverne to og to. De byttes på å være angriper og forsvarer, og en rød tråd i treningen er å bruke motstanderens eget moment til ens egen fordel.

– Utnytt den kraften han kommer med. Gå ut av linja og før ham dit du vil, instruerer Julie Spro. Det ser nesten ut som dans når hun legger en fullvoksen mann i bakken med en grasiøs bevegelse. Blikket er rettet dit hun selv er på vei. Treningspartneren må pent følge etter.

Spro klapper to ganger i hendene, og alle bukker til treningspartnerne sine før de raskt tar plass på rekke – sittende på kne med ansiktet vendt mot Spro og bildet av Aikidos grunnlegger «O Sensei» (Store mester) Morihei Ueshiba.

16 aikido05

– Noen reagerer på at vi bukker til bildet av ham.

Det er gammel japansk tradisjon, og har ingenting med religion å gjøre, understreker Bønes.

Han forteller at Hollywood-skuespiller Steven Seagal er 7. dan i Aikido.

– Han er veldig dyktig, men filmene hans er vel ikke alltid like gode, sier Bønes med et smil.

Ved treningens slutt pleier medlemmene å koke grønn te som de drikker sammen før de tar kvelden.

– Det skaper et godt miljø. Vi har medlemmer fra både Rakkestad og Halden som kommer hit for å trene. At vi kun konkurrerer mot oss selv gjør at dette er en kampkunst alle kan mestre, sier Bønes.

Flere saker