Advokatene i hjertet av byen

Advokatene i hjertet av byen

De såkalte 2. etasjebedriftene er like viktige for sentrum som det forretninger, kafeer og restauranter er.

Advokattjenester Utgivelse: Vår 2016 Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Navnet ”Advokatene i Lykkeberg” beskriver helt presist hvilken bransje og hvilket område av byen denne artikkelen skal handle om. For snart 30 år siden kjøpte et fellesskap av advokater en av funkisvillaene på østsiden av Lykkebergparken. Siden har de holdt til her, og hjulpet befolkning og næringsliv som har hatt behov for rettshjelp.

– Vi retter oss mot næringsliv og privatpersoner i distriktet. Områdene våre er blant annet selskapsrett, arbeidsrett, kontraktsrett og familierett. Kort sagt dekker vi det meste utenom strafferett, forteller Sigmund Z. Berg. Han er en av dem som har hatt sitt virke i kontorvillaen i Lykkeberg 2 siden 1987.

Med beliggenhet mellom landemerkene Villa Lykkeberg og domkirken er det lett for advokatene å forklare veien for kundene, og lett for kundene å finne fram.

– Vi er lett synlige i og med at vi har et eget bygg, og vi er heldige å ha parkeringsplasser rett på utsiden, sier Peter T. Hansen. Også han har nesten 30 års erfaring som næringsdrivende på Lykkeberg.

Tilbudene forsterker hverandre

Advokatfirmaet er et viktig innslag i bybildet. Når man har havnet i konflikt med arbeidsgiver, eller når skilsmissen er et faktum og man trenger hjelp til å dele boet, er det denne faggruppen som bringer oss til byen. De såkalte 2. etasjebedriftene skiller seg ut fra butikker, kafeer og restauranter ved at kundene har bestilt time hos dem eller gjort avtale på forhånd. På vei til eller fra advokaten – eller frisøren eller tannlegen – stikker kundene kanskje innom et par butikker og gjør ærend. På den måten forsterker de ulike tilbudene den pulsen som finnes i en by.

De fire advokatene på Lykkeberg bruker selv byen i stor grad:

– Vi bruker byen så mye vi kan, både i forbindelse med firmaet og privat. Det vi trenger til kontoret som er mulig å kjøpe inn i sentrum, handler vi her, sier Helge S. Gasser. – Ut over det kan vi stikke ut og kjøpe en kaffe og gjøre ærender. Vi har alt rett rundt hjørnet, til fots. I de landlige omgivelsene her er det dessuten fint å gå en tur når en trenger å lufte hodet, sier han.

Sentrum er navet

Sigmund Z. Berg påpeker hvor viktig sentrum er for hele byen.

– Sentrum er selve navet i hele distriktet. Alle veier fører inn hit. Det er et servicesenter som server et stort omland.

I løpet av sine 30 arbeidsår på Lykkeberg har Berg og kollegene vært vitne til hvordan Fredrikstad sentrum har forandret seg i takt med så vel planlagt som tilfeldig byutvikling. Nøyaktig hvor kjernen i sentrum befinner seg, bølger fram og tilbake.

– Tidligere var det gågata og Glade hjørne som utgjorde byen. Byen var vendt bort fra elva; det lå ikke noe interessant den veien. Nå har byen åpnet seg i flere retninger og blitt større. Vi har merket at sentrum de siste årene har krøpet nærmere oss her på Lykkeberg, på grunn av rådhuset og forlengelsen av gågata. Det har foregått en byutvikling, og den har i stor grad skjedd takket være mange visjonære næringsdrivende som tør å satse. Det er absolutt en fordel å holde til i selve navet, og vi trives godt med det, sier Berg.