Slik prøver de å svindle deg

Slik prøver de å svindle deg

Antall tilfeller av nettsvindel har økt de siste årene, og stadig flere blir svindlet. Svindlernes metoder blir vanskeligere å oppdage, og de er ikke kun ute etter pengene dine: Passord til sosiale medier, private dokumenter eller informasjon fra jobben din, er også svindelmål.

Annette Vanem Jønsson, lokalbanksjef i Fredrikstad-kontoret til SpareBank 1 Østfold Akershus, ser at antall svindlersaker bare øker.

– Digital svindel, og spesielt gjennomførte svindler, var noe som tidligere særlig rammet eldre. Nå ser vi at svindelmetodene har blitt så vanskelige å kjenne igjen at stadig flere unge og mer digitale brukere blir svindlet, forteller hun.

Vi går inn i en tid med mer shopping og netthandel. Julegaver skal handles og tilbud skal utnyttes under Black Week og Black Friday.

– Det er rett og slett høytid for vanlige folk og svindlere, sier Annette. Vi har bedt Annette finne frem noen eksempler på ulike typer svindel som sirkulerer for å vise hva man bør se opp for.

1: Du får en falsk SMS eller e-post

Dette er en svindeltype som har økt veldig den siste tiden. SMS-ene eller e-postene kan kamufleres som meldinger fra banken eller andre aktører, som post- og fraktselskaper eller Politiet.

Du får typisk beskjed om at kontoen eller BankID-en din er i ferd med å bli sperret. I andre tilfeller kan du få beskjed om å betale en frakt- eller tollkostnad, eller en lenke for å spore en pakke.

– Svindlerne tør i større grad enn tidligere å utgi seg for å være faktiske banker eller andre offentlige etater, som Økokrim eller Politiet. Det gjøres utelukkende for å spille på frykt, og dessverre ser det ut til å være svært effektivt, forklarer Annette.

Slik foregår svindelen:

1. Du mottar SMS eller e-post, gjerne fra noen som ser ut som en legitim avsender.

2. Du blir bedt om å trykke på en lenke for å aktivere kontoen din eller betale, eller spore en pakke.

3. Informasjonen du gir fra deg misbrukes.

Annette har forståelse for de som synes det har blitt skummelt og vanskelig.

– Svindlerne er blitt bedre og smartere. Rettskrivingen er ofte god, og de ser ut som reelle meldinger. Utfordringen med SMS er også at svindelmeldingene ofte kan havne i samme meldingstråd som den ekte avsenderen. Det er derfor vanskelig å skille mellom en ekte SMS og svindel.

Akkurat denne svindelen vil være veldig aktuell nå i tiden fremover. Når du handler på nett er det veldig viktig at du noterer deg hvilken fraktmetode du velger. Da er det lettere å skille svindel fra ekte meldinger.