Sunn fast food på Stortorvet

For de fleste har fast food en litt usunn klang. Men da har de ikke vært hos Falafel og juice.

FMV Foto Helga Johanne Størdal Vår 2017

- Her hos oss lages all maten fra bunnen, av ferske råvarer, forteller daglig leder Wisam Hussein. Det tar kanskje ett minutt eller to lenger tid enn å kjøpe en kebab på hjørnet, for at du skal få helt nylaget mat. Men så smaker det også mye, mye bedre.

Sentrumsmagasinets utskremte må si seg svært enig mellom munnfullene med knasende sprø, nystekt falafel. Dette er virkelig noe annet enn halvvarm pølse og seig kebab. Det smaker ferskt, friskt og krydret på samme tid, og tilbehøret tar smaksløkene til nye høyder. Parallelt med smakingen får vi et grunnkurs i falafel:

- Falafelen stammer opprinnelig fra Egypt, men er veldig utbredt i hele Midt-Østen. Og den er ganske lik overalt, bare med litt ulik krydring. Hovedingrediensen er kikerter, og den er smakssatt med korianderfrø og spisskummen, og ofte med persille og hvitløk. Falafel er blitt populært over hele verden, men før oss fantes det ingen steder med fersk falafel i Fredrikstad, sier Hussein.

Vegetar for alle penga

Falafel og juice åpnet dørene i juni 2016, og de har allerede rukket å få en solid stamme av faste kunder. Mange nysgjerrige kommer inn for å prøvesmake og blir hekta. Det er en viss overvekt av kvinnelige kunder over 25, det kundesegmentet som er mest opptatt av trening, helse og sunn mat. For falafelen er helvegetarisk, som alt annet som selges her. Burger står på menyen, men den er lagd av rødbeter. I tillegg får du selvfølgelig salater av ulike slag. Og liter på liter med kjernesunn, ferskpresset juice, både rene fruktjuicer og grønnsaksvarianter.

De fleste råvarene får du kjøpt i ordinære, norske matbutikker. Med noen hederlige unntak: Verken granateplesirup eller sesamsirup er å finne i hyllene på Kiwi. Og så er det de hemmelige ingrediensene, da.

- Vi bruker selvfølgelig noen krydder og smakshemmeligheter som vi ikke kan røpe, smiler medeier og styreleder Salem Adel Jasim. Men alt er sunt for kroppen, forsikrer han.

Foruten selve falafelen, som i bunn og grunn er den samme, har de vært kreative med variantene hos Falafel og juice. Ingen andre steder får du servert meksikansk eller indisk falafel, hevder de to. Eller italiensk falafel med fersk mozzarella i midten. Men de tradisjonelle sausene, som hummus, tahini og baba ganoj (auberginmousse), har de med seg fra hjemlandet Irak. I vårsesongen gjør de dessuten plass for to nykommere i menyen: Kyllinglignende oumph, som er lagd av soyabønner og kyllingkrydder, og den franske folkefavoritten crêpes, både i salte og søte varianter.

Framtidsmat

Hussein og Jasim mener vegetarmat er mat for framtida. I tillegg til at det er bra for oss, er det også bra for miljøet å kutte ned på kjøttforbruket. Bare på den andre siden av svenskegrensa er utvalget av vegetarmat i butikker og spisesteder mye større, men trenden er økende også blant trauste nordmenn. Det gjør de to vegetargründerne optimistiske når det gjelder publikumstilstrømmingen.

- Vi har jo en kjempebeliggenhet, både med tanke på lunsjtid, middag og natteliv. Veldig mange jobber i nærområdet her og stikker innom for en kjapp lunsj eller middag. Og vegetarmat er perfekt nattmat på vei hjem fra byen. Derfor har vi åpent til 3 om sommeren. Nå gjenstår det bare å få godkjenning for uteservering, da blir dette virkelig et sted folk legger merke til!