Choco Loco – fristelsenes høyborg

Choco Loco – fristelsenes høyborg

Har du ikke vært gæren etter sjokolade før, ja, så blir du det nå.

Chocolaterie Merethe Stene Vibeke Schakenda Sjokolade Konfekt Utgivelse: Jul og vinter 2016 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

et er nesten for godt til å være sant: I en avstikker fra gågata, i et hjørnelokale mellom klesforretningen Lykke og Cosimos delikatesser, ligger Choco Loco – Fredrikstads eget chocolaterie. Går du innom her på en kald desemberdag, vil du raskt få tilbake både varme og glød.

Her er hyller på hyller med konfekt med smak av chili, ingefær, lime og bringebær. Makroner med kirsebær, sitron, pistasj. Konfektbitene er så gode at én kan være nok, makronene så forførende at de dukker opp i minnet flere dager etterpå.

Og så er det locobollene – Choco Locos egne kokosboller –, kakestykker, terter, marmelade, eclairs og …

Gode råvarer alltid best

– Vi lager det vi har lyst til å lage, sier Merethe Stene og Vibeke Schakenda. De er innehaverne og dem som lager alle godsakene. Begge er utdannet kokker og er – ikke overraskende – tilhengere av mat som smaker godt. Choco Locos varer er fortryllende, men slett ikke jålete.

– Alt vi lager her, kan også lages hjemme på kjøkkenbenken. Vi bruker bare ferskvarer, ingen tilsetningsstoffer. Når det står at konfekten inneholder ingefær og lime, har vi stått og revet ingefæren og presset limen. Vi gjør det så enkelt som mulig, sier Vibeke Schakenda.

«Enkelt» er likevel et relativt begrep. Kakene de lager til konfirmasjoner, bryllup og andre selskaper, ser ut som kunstverk, pyntet med sjokolade og selvdyrkede blomster. Men hvordan kakene ser ut, er aldri det viktigste for dem.

– Kundene er gjerne mest opptatt av hvordan kakene skal se ut, mens vi spør ”Hvordan vil dere at det skal smake”? Mange har sett bakeprogrammer på tv og har ideer om stødige sju-etasjes kreasjoner. Til det må det brukes ingredienser som gjør at kaka ikke blir god. Vi kompromisser ikke når det gjelder smak, sier Stene og Schakenda.

Populære

Merethe Stene var den som i 2005 startet Mormors Café i Gamlebyen. Året etter ble Choco Loco født da hun og ektemannen begynte å produsere sjokolade i nabogården til kafeen. I 2007 kjøpte de det gamle stenhus-bakeriet i Torsnes for å få bedre plass til produksjonen, og der ble alt til kafeen laget fra bunnen av: brød, kaker og sjokolade. Produktene ble imidlertid så populære at Stene i 2009 besluttet å selge kafeen og konsentrere seg om Choco Loco. Mengder med sjokolade, makroner, brød, marmelade og selskapskaker ble sendt ut til kunder og forhandlere fra stenhuset i Torsnes.

For hånd

I 2013 fortsatte suksessen i Fredrikstad sentrum, da innehaverne kunne åpne dørene til eget utsalg i Nygaardsgata. Gamle Choco Loco-fans fant raskt veien, og stadig kom nye kunder innom. Produksjonen var fremdeles i Torsnes – helt til i sommer. Da ble kjellerlokalene, som mange fredrikstadfolk i 30–40-årsalderen kan huske som det svette dansegulvet til 90-tallsdiskoen Exit, bygd om til lyse, store produksjonslokaler. Der nede lages nå hundrevis, ja, tusenvis, av konfektbiter og makroner hver uke. Alt lages for hånd, det er ingen maskinell masseproduksjon.

– Vi trives godt i lokalene her, sier Merethe Stene. – Vi har mye besøk og mange faste kunder. Vår erfaring er at det er mange som bruker byen nå, sier hun.

Og det er det all grunn til. Ta turen – Choco Loco bugner av godsaker, både nå før jul og i resten av året.

Choco Loco

Flere saker