Matmagi hos Myléne

Matmagi hos Myléne

Lokale egg og norsk fløte gir fransk nytelse på Café Cicignon.

Frankrike Myléne Abribat. Cicignon Utgivelse: Jul og vinter 2015 Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Tenk deg en suppe som er så rik på smak og fylde at du for et øyeblikk glemmer tid og sted. Og se for deg en unnselig formkake, som i møte med dine smaksløker blir til en formfull fristerinne. Det kan høres ut som et eventyr, men på Café Cicignon er det høyst virkelig.

Kvalitet

– Maten vår er 99 % hjemmelaget. Vi lager alle supper og paier fra bunnen, og baker alle brød og kaker selv. Vi ønsker å gjøre det skikkelig, og lage god, næringsrik mat, forteller innehaver Myléne Abribat.

– Vi har en filosofi, og det er service, kvalitet og engagement, sier Myléne Abribat med sjarmerende fransk aksent. I de fine, gamle konditori-lokalene i Ridehusgata gjenspeiler den gode servicen seg i en hyggelig og lett stemning. Kvaliteten på kafématen som serveres, er udiskutabel.

«Vi tar det beste fra to kulturer og skaper noe eget»

23 cafecicignon06

Frankrike

Myléne Abribat er oppvokst i mat- og vindistriktet Bordeaux i Frankrike. Regionen har over tusen år gamle tradisjoner for vinproduksjon, og jordbruk og matproduksjon står høyt i kurs. Hver landsby har sine spesialiteter for vin og ost.

– Hele kulturen er knyttet til vinproduksjon og jordbruk. Hele familien laget mat. Jeg har vært opptatt av mat og matlaging så lenge jeg kan huske, forteller hun. – Det har vært min lidenskap hele livet.

På tross av interessen utdannet hun seg til tannlege. Men under den fem år lange studietiden jobbet hun på et bakeri i alle helger og ferier. Hennes arbeidssted var i kassa og ved bordene, men så snart det var en anledning, smatt hun ut på kjøkkenet og sugde til seg all lærdommen hun kunne fra de dyktige bakerne.

Den norske maten

Noen år senere førte kjærligheten henne til Norge og Fredrikstad. Mylénes møte med norsk matkultur var en nedtur: Grønnsaksdisker med frukt og grønnsaker pakket i plast. Importerte epler med samme smak i februar som i august. Store osteprodusenter som ser ”mild” som et honnørord. Kontrasten var enorm til den matrikdommen hun kjente fra Frankrike.

– En periode var jeg faktisk deprimert av det norske vareutvalget. Men så begynte jeg å tenke: Hva hadde jeg i Frankrike? Hva baserer de seg på der? Jo: gode råvarer fra lokale bønder og andre produsenter.

Hun kom på sporet av norske hageepler («De er mye bedre enn franske epler, spesielt vintereplene!»), og gikk ut i skogen for å plukke blåbær og kantareller. Hun oppdaget rabarbra («En drøm!») og fant veien til gresskarbøndene Ulfeng i Torsnes, Jordbærbua i Råde og et knippe andre lokale produsenter som dyrker jorda og høster av naturen gjennom møysommelig arbeid og ydmykhet for det som vokser.

Næringsrikt

Etter hvert som Myléne fant fram til de gode råvarene, begynte hun å tilberede dem på fransk vis. Tradisjonelle franske kaker fikk blåbær fra Fredrikstad-marka og rabarbra fra en hage på Kongsten.

– Vi tar det beste fra to kulturer og skaper noe eget, mener hun.

På hennes kjøkken får kraftfulle grønnsaker tid til å godgjøre seg.

– Når vi lager suppe, lar vi løk og andre grønnsaker syde på lav temperatur i flere timer. Det gir enormt mye smak. Vi bruker ikke buljong eller andre ferdigprodukter. I vår gresskarsuppe er det elleve forskjellige grønnsaker, forteller hun. Det hender at eldre folk i nabolaget kjøper seg en gryte med suppe for å få i seg en viktig dose vitaminer, i tillegg til et velsmakende måltid.

Å spise hos Café Cicignon er som å spise hos en kokkeglad mor eller bestemor som gjør det lille ekstra for sine kjære.

– Jeg er ikke profesjonell kokk, men er tvers igjennom dyktig, slår Myléne Abribat overbevisende fast.

23 cafecicignon03