50 år med bunader og husflid

Håndarbeid, tradisjon og kvalitet går ikke av moten. Det merkes hos Liers Husflid, bedriften som i 50 år har forsynt Fredrikstads befolkning med skreddersydde bunader og høykvalitets husflidsprodukter.

50 år med bunader og husflid
Bunad Tradisjon Gaver Utgivelse: Høst 2021 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Helga Johanne Størdal

De forbereder seg på feiring, de tre geskjeftige damene hos Liers Husflid. For i månedsskiftet september — oktober feirer de Liers Husflids første 50 år, og planene er klare.

– Det kommer til å bli en del overraskelser til kundene, smiler Grete Lier Jamissen, daglig leder i den tradisjonsrike bedriften i gågata. – Litt smågaver i butikken i slutten av måneden, og markering ute i gata lørdag 2. oktober.

For i år er det 50 år siden Ivar Lier åpnet dørene for sin nystartede husflidsbutikk i nøyaktig samme bygg. Mye har endret seg – rosemaling og tremøbler er erstattet med elg og troll. Men grunnstammen er den samme: Bunader sørger for hoveddelen av omsetningen, sammen med ullpledd og garn. Liers Husflid kan skaffe bunader fra hele landet, men de aller viktigste for bedriften er selvfølgelig Østfolds to bunader, Østfoldbunaden og Løkenbunaden. Og særlig sistnevnte har vært en merkevare for bedriften.

– Pappa kjøpte originaltegningene og fargeoppskriftene etter Løkenbunadens mor, Aagot Raanaas, i 1971, og satset fullt på produksjon av denne bunaden. Fram til 1992 var Liers Husflid eneste leverandør av Løkenbunaden. Og fremdeles har draktene vi produserer, litt sterkere farger enn andre leverandørers, fordi vi har de opprinnelige garnprøvene å sammenligne med, forteller Grete Lier Jamissen.

46 Liers host 04

Produksjonsbedrift og forretning

46 Liers host 01

Ivar Lier var opprinnelig blomsterbinder og butikksjef for Hannestad blomster, men fikk interesse for søm og husflid via en svigerinne som drev sybutikk. Han fikk kontakt med folk som sydde, og startet husflidsbutikk midt i Fredrikstads hovedgate. Nå er det datteren Grete som bringer farsarven videre, og som sørger for bunader til den oppvoksende slekt.

– Konfirmanter er en veldig viktig del av kundegruppen vår. Og nå i senere tid ser vi en voksende gjenbrukstrend også på bunadsfeltet.

For nå kommer barnebarna til de første kundene våre tilbake for å få omgjort bestemors bunad til seg selv. Det er veldig hyggelig, sier Grete Lier Jamissen.

Selv er hun daglig leder og styrer butikken, mens de to andre ansatte står for den bunadsfaglige kompetansen. For både Gunvor Haugerød og Noomi Kristiansen er utdannet sydamer, noe som er helt nødvendig for å kunne drive bunadsbutikk. For Liers Husflid er både en produksjonsbedrift og en forretning, der de ansatte må ha grundige sykunnskaper.

– Vi har skreddere som syr bunadene for oss, men vi som jobber her, må ha fagkunnskapen for å vite hva skredderne skal gjøre. Vi tar mål når kundene kommer, vi presser og klargjør bunadene, og vi tar oss av eventuelle feil. Og det blir bare mer og mer å gjøre her, forteller Noomi Kristiansen.

«Det kommer til å bli en del overraskelser til kundene»

Håndarbeid i vinden

46 Liers host 02

Selv har hun 15 års fartstid hos Liers Husflid, mens kollega Gunvor nærmer seg 26 år i bedriften. Men fordi bunader er i vinden som aldri før, skal de snart ansette en til i butikken, i tillegg til 2 nye damer som skal brodere for dem. Damene i butikken bistår også de som våger seg til å brodere bunad selv.

– Vi trykker på det mønsteret som det skal broderes etter, og vi tilbyr veiledning til de som skal brodere. Vi anbefaler at folk starter med en prøvelapp, og gjør du det, kan du komme innom oss og få veiledning underveis, forteller Gunvor Haugerød.

Men mer vanlig enn å brodere bunad selv er det blitt å strikke selv. En strikkevind blåser over landet, og etterspørselen etter garn, mønster og pinner er stor hos kunder i alle aldre. Grete Lier Jamissen viser fram garnhyllene i sin nyoppussede jubileumsbutikk, og forteller at de utvider garnutvalget for å tilfredsstille kundene.

– Vi må for eksempel ta inn mer tykt garn til de unge strikkerne. Og hva som ellers dukker opp av overraskelser her, får du se om du stikker innom oss i jubileumsdagene, smiler Grete Lier Jamissen.

Liers Husflid