– Vi blir lykkelige av planter og blomster

– Vi blir lykkelige av planter og blomster

Å besøke Hageland Fredrikstad skal gi et pusterom. Daglig leder Elisabeth Moss Lundemo ønsker å tilby en oase der man kan bruke god tid, og hente seg inn i en hektisk hverdag.

Stadig flere av oss erfarer av at vi faktisk har grønne fingre, og ønsker man å bli inspirert kan en tur til eldoradoet Hageland være et godt tips.

– Man må trigges av å skape gode opplevelser for kunden, og så må man ha et ønske om å inspirere. Det å bidra til økt glede og hygge i hagen er en drivkraft, for vi har en passion for planter og uterom. I tillegg må man ha teft for butikkdrift, sier Moss Lundemo.

Hun legger ikke skjul på at det er mye hardt arbeid som ligger bak, for det gjelder å treffe med både sortimentet, sesongene og været.

– Jeg følger med på trendene, og jeg bruker mye tid på research. Jeg er mye i Holland og Italia, og plukker varer selv, forteller hun.

Hageland 02

Man kan ikke bare knipse, og så får man en ny plantesort. Så fra hun spiller inn et ønske om en rosa nyanse kan det gå tre år før blomsten er klar for salg her hjemme.

– Man må stole på at magefølelsen stemmer, for det vi går for nå skal helst appellere om et par år. Heldigvis er vakre planter en vinner, og trender varer gjerne over noen år, forklarer Moss Lundemo.

De ønsker å ha en god blanding av basic og annerledes så kunden finner det de forventer, og gjerne blir litt positivt overrasket også. Det var litt tilfeldig at lokalet i Rolvsøyveien ble valgt, men nå er butikken her på niende sesongen, og driverne trives godt. Som for så mange andre har korona endret måten de jobber på.

– Tidligere var jeg i Holland rundt seks ganger i året. Det siste året har jeg ikke vært der. Da må man ta i bruk teknologi. Vi har blitt mer effektive på den måten, men det er noe eget med å møtet gartneren, og det å få en følelse av pulsen i markedet, sier Moss Lundemo.

Deres mål er ganske enkelt å gjøre det de gjør nå – bare enda bedre.


– Å komme hit til oss skal gi et pusterom. Vi ønsker å tilby en oase der man kan bruke tid og hente seg inn i en hektisk hverdag, sier den daglige lederen.

Hun forteller om en bølge med folk som vil dyrke selv. Det skal gro rundt oss, og engblomster og gress skal få leve. Det er ikke de strammeste hekkene som gjelder i like stor grad lenger, og det har nok med korona å gjøre det også.

– Folk opplever gleden ved å dyrke selv, og de har hatt mer tid til hage og stell. Jeg tror mennesker trenger et slikt fotfeste. Å kjenne at man lykkes med å få noe til gro får deg på en måte ned på jorda. Folk blir lykkelige av det, og det gir en mestringsfølelse, sier Moss Lundemo.

Hun forteller om en butikk og en stab som gir ærlige svar når kundene spør, og de ønsker å hjelpe folk til å lykkes med prosjektene sine. Det kan være tips for vellykket overvintring i krukker, eller råd om hva som bør gjøres for å øke sjansene for å få gode resultater neste sesong.

– Det å bli glad i hage og uterom gjør også noe med holdningene våre til naturen. Man blir kanskje mer bevisst på konsekvensene av å kappe et stort tre i hagen med tanke på fugleliv og insekter. Kanskje ikke den skyggen gjør så mye allikevel, sier Moss Lundemo.

Deres tilnærming er at vakre planter og blomster gjør oss lykkelige, og så bidrar interessen til en større helhet der man får økt respekt for naturen og balansen som trengs på jordkloden.

– Vi har ikke 3 for 2 tilbud. Hos oss sier vi kjøp to, og plant et tre, sier hun med et smil.

Her i Østfold har vi mye matproduksjon, og det er flotte, lokale gartnerier med lange tradisjoner. Det har den daglige lederen i Hageland stor respekt for, og hun er opptatt av at de må finne sin egen vei, holde stø kurs, og rendyrke sitt eget konsept.

– Da er man real mot seg selv. Selv om vår butikk er en del av en kjede, er den også eid og driftet av oss som jobber her. Vi er 7 til 10 kollegaer som står på døgnet rundt omtrent, for at kundene skal få en god opplevelse, sier Elisabeth Moss Lundemo.

Hageland

Rolvsøyveien 205, Fredrikstad
Telefon: 69 34 92 24
E-post: fredrikstad@hageland.no

www.hageland.no