Pedalen recycle

Pedalen recycle
Sykkelverkstedet Pedalen satser ambisiøst på fremtiden.

Sykkelverkstedet Pedalen eies av Kirkens Bymisjon, og drives som en arbeidstreningsarena. Her får unge mennesker som har havnet utenfor arbeidslivet en plass for å opparbeide seg arbeidserfaring, for så å lettere komme seg ut i jobb senere. I 2022 bygger bedriften seg større ved å starte opp et eget verksted for oppussing og salg av brukte sykler. Prosjektet er døpt Pedalen Recycle, og avdelingsleder Lasse Bråthe har allerede et slagord på plass: Splitter brukt sykkel! - Vi lever i et bruk-og-kast-samfunn, så vi kutter ut det splitter nytt-begrepet- men det er mye bra vi kan gjøre med en brukt sykkel. Verkstedet tenker seg å ta imot og selge både vanlige sykler og elsykler. Bråthe understreker at det å kjøpe en sykkel brukt ikke betyr at sykkelen er dårlig – snarere tvert imot. - Hensikten er at i stedet for å kjøpe seg en dårligere ny sykkel, kan man kjøpe seg en god brukt sykkel til bedre pris. Vi ser for oss at syklene kommer til å koste mellom 1000 og 5000 kroner, og elsykler fra mellom 10-15.000 og oppover. Nye elsykler starter stort sett på rundt 25.000, så det er en god pris når du skal ha kvalitet. Per i dag har Pedalen 4 ½ ansatte. Med det nye verkstedet ønsker Bråthe å satse på ungdom som har droppet ut av skolesystemet, og håper på at det nye verkstedet kan gi arbeidstrening til mellom 4 og 10 ungdommer.

Ny lærling
Det er ikke bare på prosjektet Pedalen Recycle at Pedalen satser for fremtiden. Verkstedet har fra neste år opprettet en lærlingplass, og den går til 17 år gamle Elija Krenzler. Elija er elev ved linja Salg, service og reiseliv ved Frederik II Videregående Skole. For tiden jobber han på Pedalen en gang i uka på arbeidsutplassering, men fra høsten 2022 starter han som Pedalens nye lærling. Han er storfornøyd med utplasseringsplassen sin, og gleder seg til å få starte som lærling. - Andre elever på utplassering sitter på kontor og lager hull i papir for sjefen sin. Her på Pedalen får jeg gjøre litt andre ting. Og så synes jeg at jeg har en god sjef, da, legger han til. Elija er ikke helt sikker på hva han ønsker å jobbe med i fremtiden, men ser lyst på det. - Først skal jeg ta dette fagbrevet, og så får vi se hva jeg gjør. Om det så blir å ta påbygg og studere videre, eller å jobbe videre med dette, det vet jeg ikke enda. Jeg kan jo egentlig bli hva jeg vil.

Kirkens Bymisjon
Kirkens Bymisjon i Fredrikstad har mange prosjekter som gir arbeidserfaring og inntekt for mennesker i Fredrikstad som står utenfor arbeidslivet. Bråthe understreker at selv om Pedalen drives som et arbeidstiltak, er den en fullt ut profesjonell sykkelbutikk. - Det er det kunden forventer av oss. Vi selger alle slags sykler, og vi reparerer mellom 2 000 og 2 500 sykler i året. Når kundene kommer hit med sykkelen sin, så forventer de at den blir helt bra igjen. Vi leverer bra varer, og yter god service. Han legger til at allikevel dreier ikke alt seg om salg. - Vi matcher jo alle de store sykkelbutikkene, selv om vi ikke kan ta opp kampen mot disse i markedsføring. Men det er ikke dette som betyr mest for oss. Jeg har lyst til at folk skal komme hit fordi vi er Bymisjonen, ikke fordi vi har det beste tilbudet.

Pedalen
Salg av sykler og sykkelparkering inne Reparasjoner, service og dekkskift Arbeidstreningsarena Disponerer rullende sykkelverksted Fører merker som Trek og Pilen Riverside 1, 1606 Fredrikstad Tlf. 400 38 071