Mye mer enn bare briller

Mye mer enn bare briller
Specsavers Fredrikstad har investert i et 3D-kamera som kan oppdage skader på øynene før symptomene dukker opp. Slik ønsker Specsavers å gjøre sitt for å redusere øyehelseproblemene hos Fredrikstads innbyggere – uten ekstra kostnad.

Det er kun seks uker siden Specsavers Fredrikstad flyttet fra sine gamle butikklokaler og over til Nygårdsgata 55, som ligger midt i Fredrikstad sentrum med lekebutikken Sprell og bakeri-utsalget Backstube som nærmeste naboer. Butikkens ti ansatte er allerede godt etablert, på tross av at det bare er seks uker siden de flyttet inn. Fredrik Inderdal, som eier butikken sammen med optiker Rikke Behring Rasmussen, er godt fornøyd med Specsavers’ skinnende nye innfatning. - Alt i lokalet er helt nytt, og større enn der vi holdt til før. Vi har et ekstra synsprøverom, bedre belysning og ekstra hylleplass. Produktene våre blir eksponert bedre. Der vi før måtte oppbevare mange av produktene våre i skuffer, har vi nå egne reoler for designbrillene våre.

Nytt utstyr
Det er ikke bare lokalene som er nye. Specsavers-kjeden har investert stort i en maskin ved navn OCT, som nå blir installert i alle kjedens butikker. Specsavers i Fredrikstad fikk maskinen på plass den første uka i november, og alle som går til synsundersøkelse hos Specsavers får nå en kostnadsfri skanning med OCT (Optical Coherence Tomography) med på kjøpet. Der andre optiske maskiner gir et bilde av øynene i 2D, gjør dette 3D-kameraet det mulig å i tillegg se øynene i tverrsnitt. Praktisk fortalt betyr dette at optikeren får se innsiden av øyet ditt i 3D. Ifølge optiker Svein Tindlund gjør denne teknologien gjør det mulig å oppdage en begynnende øyesykdom allerede tre til fire år før symptomene dukker opp. - Hvis jeg som optiker lurer på hva det er jeg ser, så kan jeg sende dette til en øyelege, og få et råd i løpet av 2-3 dager. Dersom øyelegen mener det kan være noe galt, henviser vi deg videre. Målet er at vi plukker opp hva som er galt før det rekker å gjøre noen skade. Øyehelsesikkerheten er derfor mye høyere med en OCT. Å gå til optikeren har blitt så mye mer enn bare briller. Alle som får en synsundersøkelse hos Specsavers får også en OCT-skanning inkludert i prisen, og Tindlund oppfordrer Fredrikstads innbyggere til å legge seg under lupen neste gang de skal sjekke synet. Journalisten fikk selv tilbudet om å få øynene sjekket med den nye maskinen, og takket gledelig ja. Heldigvis var det, ifølge optiker Tindlund, ingenting på bildene av øynene mine som så mistenkelig ut, men hvis det hadde vært det, hadde det heller ikke kostet meg noe ekstra å bli henvist videre til en øyelege.

Hvor ofte bør du besøke optikeren?
Det er viktig å sjekke synet gjennom alle faser i livet. Ifølge Tindlund bør du ta en jevnlig test hvert andre eller tredje år dersom du er over førti, og oftere enn dette dersom du har risiko for øyesykdom i familien. - Den vanligste grunnen vi henviser til øyelege for er grå stær. I Norge er det ca. 45 000 operasjoner for grå stær årlig. Dersom du har grå stær vil ikke brillene dine fungere optimalt, og på grunn av dette er det mange over 65 som burde gå oftere til optikeren. Også barn over fire år bør gå til synsundersøkelse med jevne mellomrom. - På helsestasjonen er det knapt noe om synet, og voksne kan for lite om det. Symptomfrie barn trenger ikke få sjekket synet like ofte som voksne, men det er allikevel lurt å ta med barnet til en synsundersøkelse når det går over i en ny fase, eksempelvis når de går fra barneskolen til ungdomsskolen.