Ladeanlegg for elbil – uten å belaste felleskostnadene

Ladeanlegg for elbil – uten å belaste felleskostnadene
Stadig flere velger elbil, og med det øker behovet for egnede ladestasjoner. Nå kan borettslag og bedrifter få montert ladeanlegg for elbil uten at fellesskapet belastes med utgiftene, forteller avdelingsleder Bent Lislerud i Bravida i Fredrikstad.

– Siden ikke alle kjører elbil, kan det være vanskelig å få gjennom store felles investeringer i ladeanlegg. Derfor samarbeider Bravida med Ohmia Charging, som har en modell for finansiering av ladeanlegg der det bare er de som bruker anlegget som betaler, forteller Lislerud. – Hver bilist som skal benytte anlegget må selv bekoste lader og strøm. Selve anlegget og infrastrukturen er derimot kostnadsfri for bedriften eller borettslaget, understreker han. – Strømmen til lading blir levert på egen måler og blir ikke blandet sammen med de øvrige strømabonnementene i borettslaget. Slik får man en ryddig og praktisk løsning på ladebehovet, sier han. Det siste året har serviceleder Morgan Berg og kollegaene hans installert ladeanlegg i flere titalls borettslag i Fredrikstad og Moss. Han er opptatt av at lading av elbil krever spesialanlegg – ellers kan det lett bli farlig. – Hvis man prøver å lade elbiler på det ordinære nettet, blir det lett en brannfelle, advarer Berg. – Og hvis det først tar fyr i for eksempel en Tesla, er det nærmest umulig å få slukket brannen. Derfor er det utrolig viktig med utstyr til lading som er laget til formålet, sier han. På Fredrikstads Innovasjonsparks område på Øra har Bravida nettopp installert ladestasjoner til 20 elbiler. Ti av plassene er forbeholdt Bravidas egne biler i arbeidstiden, men er ellers tilgjengelige for alle som har behov for billading. – Som et ledd i det grønne skiftet er vi i ferd med å fase inn elbiler i vår egen bilpark, forteller Lislerud. Med over 85 servicebiler er det et tiltak som vil monne, mener han. – Vi kan ikke kjøre elektrisk over hele fjøla, men tar sikte på å skifte ut så mange fossilbiler som mulig, sier han. – Og her på Øra går vi med planer om å ta i bruk elsykler, legger han til. Som et ledd i arbeidet for en bærekraftig bygge- og anleggsnæring åpnet Bravida Oslo en såkalt Green Hub tidligere denne måneden. Lislerud forteller at det er planer om å etablere et slikt senter også i Fredrikstad. – Med 130 medarbeidere her på Øra er vi blant de større avdelingene i konsernet, og vi tar bærekraft på alvor. Med en Green Hub er ideen at vi skal kunne levere utslippsfrie tjenester til bedrifter i nærområdet, sier Lislerud. – Levering med elektriske kjøretøy er en del av filosofien bak Green Hub, men også å kunne tilby lett tilgjengelig kompetanse innenfor alle de tekniske fagfeltene vi dekker. Skal vi nå bærekraftsmålene må vi anstrenge oss litt ekstra, og det er vi innstilt på, sier han.

Fakta
Bravida tilbyr tjenester innenfor nyinstallasjon, service og vedlikehold i disse teknikkområdene:  elektro rør  ventilasjon samt innen våre spesialområder:  brann- og innbruddsalarm adgangskontroll lås og beslag kameraanlegg/-overvåkning teknisk bygningsdrift energirådgivning tele/data fiberanlegg sprinkler varme og kjøling medisinske gasser nødlys talevarsling