Klar for vintersykling

Klar for vintersykling


Det handler om piggdekk på sykkelen, godt lys og varme klær. Vi tar jo gjerne en tur på ski eller til fots på fine vinterdager, så hvorfor ikke prøve sykkelen? spør han. – Mange synes det høres litt skummelt ut å skulle sykle på glatta, men med piggdekk på sykkelen kan man sykle trygt hele året, slår han fast. Det er mange forskjellige vinterdekk på markedet, både med og uten pigg. Bråthe anbefaler piggdekk men jeg anbefaler absolutt piggdekk er i regionen. Det fungerer på is, mens piggløse vinterdekk liker seg best på snø. – Utvalget er stort, og det er bare å stikke innom, så finner vi det som passer best for deg og din sykkel, oppfordrer Bråthe. Han er også klar på at det ikke er nødvendig med en masse kostbart ekstrautstyr. – De fleste har allerede varme vinterklær, og de kan man bruke også når man sykler. Det er ikke nødvendig med en masse dyrt spesialtøy, sier Lasse.

Pålegg om synlighet
På ett punkt kan det likevel være verdt å oppgradere. I vintermørket er syklister – og fotgjengere også – nærmest usynlig for bilistene. Et sterkt og synlig sykkellys er en rimelig livsforsikring for de som skal bevege seg i trafikken i den mørke årstiden. – Det er påbudt med lys på sykkelen om man skal sykle i mørket, men mange sykkellys er ikke sterke nok til å bli sett. Jeg anbefaler absolutt å oppgradere til en av de nye LED-lyktene. De kan sees på en kilometers avstand, sier Lasse. Han minner om at også elsykkelen fint kan brukes gjennom vinteren. – Elsykkel er faktisk veldig velegnet til vintersykling, og det samme er terrengsykler. Det er i grunnen bare landeveissykler med veldig smale dekk som ikke egner seg, for her er det ikke plass til pigger, sier han. – Godt vedlikehold og grundig smøring av sykkelen både før og gjennom sesongen kan også være lurt, legger han til. Selv om Pedalen selger nye sykler gjennom hele året, er det verkstedet som står i fokus i vinterhalvåret, og her er det selvsagt mulig å få lagt om til pigg og ellers forberede sykkelen for vinteren. Årlig reparerer Lasse og medarbeiderne hans et sted mellom 2000 og 2500 av dem i det velutstyrte verkstedet. – Vi har alle nødvendige sertifikater, blant annet er vi sertifisert på Shimano, Bosch og Yamaha, sier Lasse. – Våre reparatører er fagfolk som kan sine ting, og vi etterutdanner oss jevnlig for å holde tritt med den rivende utviklingen, blant annet på el-sykler. Dessverre ser vi at det er ganske mange dårlige el-sykler der ute, og da kan det bli vanskelig å få dem reparert, sier han. – Derfor anbefaler vi våre kunder å holde seg unna de aller billigste modellene og heller satse på kvalitet, sier han. Men Pedalen gjør mer enn å reparere og selge sykler fra butikken ved Fredrikstad stasjon. Med to spesialutstyrte varebiler reiser de rundt på skoler i regionen der de reparerer elevenes sykler. Årlig får 3500 sykler kjærlig stell av sykkelproffene. Bilene benyttes også til service på kommunens sykler og sykler som lånes ut på biblioteket.

Fagkompetanse er nøkkelen
– Det er like viktig å holde sykkelen i orden som bilen, dårlige bremser eller for den saks skyld svake hjul kan være direkte farlig å sykle med. Heldigvis ser vi at folk tar bedre vare på syklene sine enn før – og vi ser at vi når ut. I år har omtrent halve kundemassen vår vært nye kunder, noe vi er veldig glade for, sier Lasse. Han er opptatt av å formidle at sykkelreparatøren er en fagarbeider, og at det derfor kan koste litt å få sykkelen reparert. – Sykkel har kanskje tradisjonelt vært noe man ikke brukte så mye penger på, men i dag er sykler kompliserte maskiner som trenger skikkelig ettersyn. Det kan ikke være helt gratis, smiler han. Pedalen eies av Kirkens bymisjon, og er i tillegg til et helprofesjonelt sykkelverksted og sykkelforretning en viktig arbeidstreningsarena. Det er en viktig funksjon som betyr mye for mange, forteller Lasse. – Her tar vi imot folk som av ulike grunner har problemer med å komme i arbeid. Vi samarbeider med NAV, friomsorgen og FRIS, og de som kommer hit, lærer både om sykkel og om arbeidslivet, samarbeid og forpliktelser. Reparasjoner utføres selvsagt av kvalifiserte mekanikere, men det er mye annet å plukke opp ved å jobbe her, sier Lasse. – Bruker du Pedalen, er du med på å støtte det viktig arbeidet Kirkens bymisjon gjør, avslutter han.

Pedalen
Salg av sykler og sykkelparkering inne Reparasjoner, service og dekkskift Arbeidstreningsarena Disponerer rullende sykkelverksted Fører merker som Trek og Pilen Riverside 1, 1606 Fredrikstad Tlf. 400 38 071